Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Facebook-спільнота MED GOblin опублікувала науково доведені поради та факти про те, як варто вживати алкоголь.

Алкогольні напої покращують артеріальну жорсткість та борються з оксидативним стресом

В науковій статті 2011 року «Порівняння гострих ефектів червоного вина, пива та горілки з індукованим гіпероксією оксидативним стресом та підвищенням артеріальної жорсткості у здорових людей» медики дійшли висновку, що всі три види алкогольних напоїв в помірних дозах позитивно впливають на організм людини. Вони забезпечують захист від кисневого збільшення артеріальної жорсткості, ймовірно, через судинорозширювальний ефект самого алкоголю. Проте, лише червоне вино забезпечує захист від кисневого окислювального стресу.

Вуглеводна їжа знижує рівень алкоголю в крові, і дозволяє почуватись менш п’яним

У свою чергу, білкова їжа ніяк не впливає на рівень алкоголю в крові. Під час експерименту, науковці попросили поділитись 51 людину на дві групи. Перша група під час вживання алкоголю споживала їжу з високим вмістом вуглеводів, друга група з високим вмістом білків. Алкоголь вживали у дозах, що дозволять підтримувати рівень алкоголю в крові в межах 60-100 мл. Суб’єктів попросили виконати два контрольні завдання, під час яких виявилось, що їжа з високим вмістом вуглеводів зменшила рівень інтоксикації під час та після експерименту. Білкова їжа ніяк не вплинула на результат дослідження.

Змішувати алкогольні напої з газованими – не варто

Згідно з дослідженням, алкоголь швидше всмоктується в кров у поєднанні з газованими напоями. Респонденти були поділені на три групи: перша вживала горілку зі звичайною водою, друга – з газованими напоями,  третя – без додаткової рідини. У 14 з 21 респондента, що вживали алкоголь з газованою водою, відмічено, що швидкість всмоктування алкоголю в кров збільшилась у чотири рази в порівнянні з іншими групами.

Алкоголь, що має в собі натуральний цукор, сповільнює сп’яніння

На відміну від алкоголю, який містить цукрозамінник, напої з натуральним цукром повільніше всмоктується в кров. Змішування алкоголю з дієтичним безалкогольним напоєм привело до підвищеного вмісту алкоголю у крові.

Алкоголь в пиві засвоюється гірше

Пиво та вино має меншу біодоступність (здатність алкоголю засвоюватися), ніж горілка. Саме тому, від горілки людина швидше п’янішає. Результати дослідження вказують на те, що рівень алкоголю збільшується швидше після голодування від горілки. Рівень всмоктування алкоголю на 80 мл менше під час вживання пива та вина.

Краще відмовитись від вживання солодкого під час сп’яніння

Під час стану сп’яніння люди гірше відчувають солодкі смаки, і втрачають відчуття міри. Під час дослідження виявлено, що алкоголь викликає у людини бажання обирати їжу з підвищеним рівнем сахарози. Проте, через надмірне споживання солодкого, під час вживання алкоголю, більшість респондентів почувались погано. Також сахароза підвищує ризик виникнення деяких захворювань серцево-судинної системи.

Енергетики змушують вживати більше алкоголю

Змішування алкоголю з енергетичними напоями з кофеїном – це звичайна практика серед молоді. У дослідженні в цього питання зосереджувались, головним чином, на використанні масових енергетичних напоїв, та зосереджувався на індивідуальному впливі їх активних інгредієнтів (тобто кофеїну). Результати свідчать, що Red Bull (контрольний енергетичний напій) може бути фактором вразливості для розвитку алкоголізму, оскільки він посилює споживання більш високих концентрацій алкоголю. Окрім цього, люди що в повсякденному житті вживають багато енергетичних напоїв мають схильність вживати більше алкоголю.

Рівень сп’яніння можна виміряти в алкогольному калькуляторі та дізнатись скільки часу необхідно для детоксикації

Існує формула, яку розробили науковці у 2000 році, за якою можна визначити кількість проміле у крові, а також скільки часу необхідно для виведення алкоголю з крові. Формула розраховує данні для жінок та чоловіків окремо. Для цього достатньо вказати масу тіла, зріст, та які напої (в якій кількості) були випиті.

Різний алкоголь по-різному впливає на людські емоції

Найбільшу впевненість, енергійність і сексуальне збудження дає горілка. Також, люди які споживали горілку більше виявляють агресію та сумні емоції. Найбільшу розслабленість дає червоне вино (біле вино не має такого впливу) і пиво. Окрім цього, жінки показують більший спектр емоції випиваючи алкоголь (окрім агресії). Таким чином, дане дослідження має важливе значення для вирішення проблеми неправильного використання алкоголю, а також розуміння того, які емоції впливають на вибір пріоритету між різними групами населення. Визначені відмінності між соціально-демографічними групами та впливом на вибір напою в різних умовах допоможуть майбутній практиці охорони здоров’я ще більше зрозуміти, як люди вживають алкоголь та як це впливає на їхню поведінку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button