Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На вулиці Петра Сагайдачного на Подолі майже немає дерев. Але так було не завжди. «Хмарочос» розповідає, як на одній з головних вулиць Подолу з’являлись та зникали зелені насадження і чи будуть вони у майбутньому.

Вулицю Сагайдачного проклали у 1810-х роках після пожежі на Подолі. Тоді вона мала назву Олександрівська і була частиною шляху з Подолу на Печерськ разом із сучасним Володимирським узвозом та вулицею Грушевського, пізніше була частиною вулиці Революції та вулиці Кірова. Як самостійна, Сагайдачного була оформлена лише в 1955 році і носила ім’я радянського ідеолога Жданова.

Вулиця Сагайдачного у 1956 році. Фото: pastvu.com

Якщо подивитись на фотографії вулиці кінця 50-х років, то на них видно, що ростуть як дорослі дерева, так і щойно висаджені. І так тривало до сімдесятих років. Крім цього, тодішньою вулицею Жданова курсував трамвай.

Куди ж поділася зелень і трамвайна колія?

У 1972 році у зв’язку з будівництвом синьої гілки метро, трамвай перенесли на вулицю Братську. Таке рішення мало бути тимчасовим і після завершення будівництва метро, його мали повернути назад. Проте після реконструкції Поштової площі конфігурація трамвайної траси змінилася і колії вздовж Братської виявилися доцільнішими.

Крани Метробуду на Поштовій площі. Фото: tov-tob.livejournal.com

Тунель метрополітену прокладали прямо під вулицею Сагайдачного й під час будівництва прибрали дерева. Цікаво, що будинків на вулиці це майже не торкнулось – у зв’язку з прокладанням метрополітену прибрали всього кілька споруд, серед них – кінотеатр «Буревестник», на його місці зараз знаходиться пустир, закритий парканом. Також через будівництво тунелю знесли старий Гостиний двір.

Будівельні роботи перед старим Гостиним двором. Фото: tov-tob.livejournal.com

Будівельні роботи були завершені у 1975 році. Станції облаштовували з використанням технології замороження ґрунту, тунель на цій ділянці неглибокого залягання. Станції «Поштова площа» та «Контрактова площа», між якими й будували тунель під Сагайдачного, відкрили у 1976 році. До речі, саме тому біля кінотеатру «Жовтень» й існує сквер замість забудови – раніше тут стояли будинки, які знесли під час будівництва гілки метро, а замість них облаштували зелену зону.

Дерева, які планують висадити під час реконструкції Контрактової площі та вулиці Сагадачного

А от на Сагайдачного дерева після закінчення прокладання тунелю так і не повернули – близько 40 років тут не висаджували нічого нового. Проте найближчим часом все може змінитись. В рамках концепції «Київська вітальня», проект якої планують реалізувати протягом кількох років, тут висадять дерева по центру вулиці, облаштувавши пішохідний бульвар з тінню для перехожих. Таким чином на популярній вулиці знову з’явиться озеленення.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button