Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23462 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На вулиці Богдана Хмельницького, 12-14 горить аварійний будинок-пам’ятка архітектури. Фото пожежі опублікувала громадська активістка Юлія Нікітіна на своїй сторінці в Facebook.

«Страхітлива прикмета часу якщо у Києві горить будинок, то ймовірність того, що це пам’ятка архітектури, яку планомірно доводили до аварійного стану, щоб збудувати на її місці висотку, наближається до 100%», — написала вона.

Нагадаємо, що з 2015 року у цьому закинутому будинку проводилися самовільні роботи з перепланування приміщень невідомі особи почали зносити по всьому будинку міжквартирні стіни та перекриття між поверхами. Дозволу на проведення таких робіт замовник ТОВ «Фонд дослідження та розвитку» — не отримував. За словами громадських активістів, які намагалися припинити демонтаж, замовник підписав з робітниками лише договори на вивезення будівельного сміття. 25 лютого 2016 року у будинку обвалилося декілька поверхів. П’ятеро робітників опинилися у лікарні, один  загинув. За проведення самовільних робіт замовника оштрафували на 180 тисяч гривень, але до кримінальної відповідальності він притягнутий не був.

«Хмарочос» також писав про плани власників будинку щодо його реконструкції. Проект 2005 року передбачав залишити від історичного будинку лише фасад, а на решті ділянки звести 20-поверховий будинок загальною площею близько 20 тисяч квадратних метрів, де розмістили б житло, офіси та торгівельні приміщення.

Прибутковий будинок за адресою вул. Богдана Хмельницького 12-14 був зведений у 1883-1884 роках і належав купецькій родині Вольфсон. З 2004 року він був визнаний аварійним, а його мешканці розселені. У 2010 році Міністерство культури надало будинку статус пам’ятки архітектури.

Читайте також: Історія примусових переселень в СРСР: куди переїздили кияни з центру міста

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button