Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

В центральній та західній Україні через недбалість повільно руйнуються старовинні єврейські архітектурні пам’ятки.

bbc.com

Десятки синагог, деякі з яких датуються ще XIV-XV століттями, є пам’ятками архітектури національного значення. Проте гроші на їх утримання та порятунок держава не виділяє, а культурні та архітектурні пам’ятки де-не-де використовуються як цехи, склади чи сараї.

Голова асоціації єврейських громадських організацій України Йосип Зісельс розповів, що реставрувати деякі старовинні синагоги може англійський фонд Foundation for Jewish Heritage. Роботи можуть початися вже цього року, повідомляє ВВС Україна.

Серед синагог яким необхідна реставрація, та вони є найвідомішими пам’ятками, які дійшли до наших днів, опинились такі споруди:

Жовква, Львівська область

uamodna.com

Збудована у XVII столітті. Вона є однією з найбільших у Європі оборонних споруд у стилі ренесансу. З початку 2000-х років споруду намагались реставрувати, проте через відсутність фінансування процес зупинився.

 

Гусятин, Тернопільська область

demarcos.livejournal.com

Збудована у середині XVII століття як оборонна споруда. У 1960 роках її реставрували та зробили на її базі музей. Проте через прорахунки будівля почала швидко руйнуватись, та музей довелось звідти забрати.

Сокаль, Львівська область

andy-travelua.livejournal.com

Збудована у XVII столітті. У радянські часи споруду використовували під склади.

Шаргород, Вінницька область

Фото: Ірина Пустиннікова

Збудована 1589 року. Синагогу закрили в 1930-х роках та перетворили на цех сокоморсового заводу. Пізніше там робили вино. В 90-х її повернули єврейській громаді міста.

Луцьк

restplace.com.ua

Збудована на початку XVII століття. У 1942 році будівлю підірвали та частково зруйнували. У 1970-роках її відремонтували на перетворили на спортивний клуб. Після цього синагога остаточно втратила залишки внутрішнього декору.

Багато з них є пам’ятками архітектури, проте вони розташовані у маленьких містах. Єврейська громада не матиме коштів на їх реставрацію.

«Більшість синагог зараз не мають шансів на відновлення – країна бідна. Але минає час, і шанс може з’явитись. До прикладу, утворюється британська фундація, яка може допомогти», – резюмував Йосип Зісельс.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button