Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Після прийняття нового закону «Про освіту» змінився порядок прийому дітей до першого класу. Відтепер, за кожною школою закріплять певну територію, а майбутні першокласники, які проживають на території обслуговування школи матимуть право на першочергове зарахування до неї.

Фото: Том Шульц

«Зараз відомо, що закріплена школа буде одна, а не дві-три найближчі. Також, можливо, спростять зарахування в школу, якщо там вже навчаються старші брат або сестра дитини. Для дітей з особливими потребами буде окрема процедура. Що стосується пільгових категорій, поки складно сказати. Але я сумніваюся, що для них будуть окремі умови зарахування, – каже співавторка нового закону, аналітикиня центру CEDOS Ірина Когут. – У початкову не буде відбору, по гімназії поки не визначено, але, ймовірно, теж не буде. По ліцею відбір можливий, але яка процедура – теж не визначено поки. Установи зможуть існувати як об’єднання початкової школи, гімназії та ліцею або в інших конфігураціях, але ліцеї існуватимуть окремо».

Інформацію про те, яка територія буде закріплена за школами з’явиться у березні, в навчальних закладах та на сайтах районних управлінь освіти. У квітні і травні будуть приймати документи від дітей за місцем проживання. Після 1 червня – за наявністю вільних місць, повідомляє ресурс «Соцпортал».

Окрім цього, однією з цілей нового порядку зарахування є формування класів до 30 дітей, з метою рівномірного навантаження на вчителів. Проте на даному етапі, норму зможуть виконати не всі.

«На жаль, МОН взагалі не може впливати на те, скільки шкіл будується. Це за законом і старим, і новим. Відповідальність лежить на місцевій владі, яка не справляється. Тобто навіть якщо МОН захоче, не може наказати будувати школи. Воно навіть не може якось карати місцеві управління освіти, якщо в школах переповнені класи (що є порушенням закону), оскільки управління – частина місцевої влади, вони не підпорядковані міністерству», – підкреслює Ірина Когут.

Новий закон також передбачає, що протягом п’яти років школи змінять статути та відповідатимуть трьом передбаченим типам навчальних закладів – початковій школі, гімназії (5-9 класи) і ліцею (10-12 класи).

Також  впроваджуватиметься програма навчання молодшої школи «Нова українська школа», яка стане обов’язковою для усіх незалежно від спеціалізації і можливо замінить в тому числі експериментальні, такі як «Росток» і «Інтелект України». Відповідний наказ вже оприлюднив Департамент освіти і науки, молоді та спорту КМДА.

Нагадаємо, «Хмарочос» вже розповідав, що в столиці створили карту з повним переліком київських шкіл «Освітня карта Києва».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button