Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23493 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Вартість демонтажу радянського герба зі щита «Батьківщини-матері», в рамках декомунізації, коштуватиме 500 тисяч гривень.

24tv.ua

Зі щита монумента планують зняти радянський герб, проте, якщо його чимось замінять, вартість робіт зросте до восьми мільйонів гривень, повідомляє ТСН.

Про демонтаж герба на щиті повідомляла прес-служба Департаменту культури Київської міської державної адміністрації ще у січні минулого року.

«Під гербом нічого немає, якщо його прибрати – залишиться величезна діра», – пояснює головний інженер Інституту сталевих конструкцій імені Шимановського Володимир Пасечнюк. За його словами, лише інженери інституту знають, як вирізати шестиметровий радянський герб.

Проте демонтаж супроводжує низка проблем. Зокрема, в середині статуї гулятиме вітер, вирізаний двотонний шмат сталі буде важко спустити на землю, а затулити майбутню дірку потрібно матеріалом такого ж кольору і рельєфу. Про це інженери зараз не говорять, адже якщо замінювати елемент монумента, вартість демонтажу збільшиться в рази.

Окрім цього, як зазначив директор Музею історії України у Другій світовій війні Іван Ковальчук, монумент захищений авторським правом – родичі скульптора не погоджуються змінювати витвір. Ковальчук  додав, що «Батьківщина-мати» охороняється державою.

Додамо, Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» встановлено заборону на використання та пропаганду символіки тоталітарних режимів, зокрема герба СРСР. Окрім «Батьківщини-мати» в перелік досі не демонтованих об’єктів, що підпадають під закон про декомунізацію, входять пам’ятник Щорсу та Арка дружби народів.

Водночас, дана заборона не поширюється на випадки використання такої символіки у творах мистецтва, створених до набрання чинності цього Закону.

Нагадаємо, «Хмарочос» розповідав про історію створення монументу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button