Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

24 лютого для відвідувачів запрацюють дві нові експозиції. На виставці номінантів Премії PinchukArtCentre 2018 представлено роботи 20 молодих українських митців. Також свою персональну виставку презентує  Дінео Сеше Бопапе, володарка Головної премії Future Generation Art Prize 2017.

Премія PinchukArtCentre присуджується молодим українським ходожникам у віці до 35 років. Вона була заснована у 2008 році і відбувається уже вп’яте. Цьогоріч організатори отримали більш ніж 600 заявок, з яких до шорт-лісту обрали 20 митців. Кожен з них створив роботу спеціально для виставки.

«Ми завжди звертаємо увагу на те, чи розвивається митець у цікавому напрямку та запитуємо, як приз може йому допомогти. Звісно, зважаємо і на якість робіт. Третім критерієм є об’єкт у фокусі: чи актуальний він сьогодні, якщо ні, то чому. Ми оцінюємо не конкретну роботу, а розглядаємо творчість автора загалом, те, як вона змінюється. Якщо бачимо потенціал, то хочемо дати цій людині шанс,»  – розповідає Бйорн Гельдхоф, арт-директор PinchukArtCentre.

У роботах представлений широкий діапазон тем, розповідає куратор експозиції Тетяна Кочубінська: «Кожен художник – це незалежне висловлювання, окрема невелика виставка. Тут можна виділити кілька тематичних ліній: по-перше, це наша соціально-політична реальність; по-друге, це футуристичні проекти, пов’язані з технологіями, віртуальною реальністю. Є ряд художників, які працюють з матеріалом, у них він стає темою дослідження і самим висловлюванням».

У конкурсних роботах представлені різноманітні техніки та матеріали. Зокрема, група Ревковський та Рачинський відтворює історію через фотографії та відео. Вони розповідають історію наймасштабнішої трамвайної аварії в історії України, що сталася у місті Кам’янське (раніше Дніпродзержинськ).

Аліна Клейтман для роботи «Запитай у мами» використала формат мультимедійної інсталяції. Звуки пилососу, старі шуби, гіпертрофовані частини тіла, зображення яких проектується на екрани – усе змушує відвідувачів відчути себе маленькими та переосмислити вплив проживання у тісному просторі на особистість.

Ще один художник, Саша Курмаз презентує свої фото- та відеороботи у неосвітленій кімнаті, заваленій штукатуркою з потрощених стін. Митець розповідає, що саме такий простір добре передає його власні відчуття у період створення робіт.

Результати Премії будуть визначені у квітні. Переможець отримає грошову винагороду у розмірі 250 тис гривень та місце у шорт-лісті Future Generation Art Prize 2019. Крім того, буде присуджено дві спеціальні премії у розмірі 60 тис гривень з можливістю стажування у майстернях провідних сучасних художників та визначено приз громадськості.

Інша виставка презентує роботи Дінео Сеше Бопапе, художниці з ПАР, що здобула Головну премію Future Generation Art Prize у 2017 році. Цьогоріч на експозиції представлена інсталяція з землі та серія малюнків.

«Кожна земля має свою душу», – переконана художниця. Інсталяція нагадує стародавні духовні місця та проводить паралелі з традиційною іконографією плодовитості. «Я використала символи, що відсилають нас до жіночих та чоловічих статевих органів, там також присутні фігурки богині-матері, символи природи, неба, квітів», – розповідає Дінео Сеше Бопапе. Крім українського чорнозему вона використовувала також ґрунт із місць духовної сили, зібраний по всьому світу, мінерали, гончарні вироби, трави тощо. Зазначимо, що попередня інсталяція художниці, представлена у рамках Future Generation Art Prize 2017, також була виконана з чорнозему з додаванням органічних та геологічних фрагментів.

Виставки можна відвідати до 13 травня 2018 року. Поза цим, PinchukArtCentre також анонсував запуск низки культурних програм: безкоштовні лекції про сучасне українське мистецтво, бесіди з художниками та заняття для дітей і підлітків.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button