Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Місто Лисичанськ Луганської області отримало премію Belgian Heritage Abroad Award 2017 («Бельгійська спадщина за кордоном») за комплекс споруд, які побудували бельгійські підприємці наприкінці XIX століття.

radiosvoboda.org

Диплом 22 лютого вручив місцевому краєзнавчому музею посол Бельгії в Україні Люк Якобс, повідомляє Радіо Свобода. Комплекс споруд міста потрапив до п’ятірки номінантів конкурсу, який щорічно проходить за підтримки фонду короля Бельгії.

«Я дуже радий, що в Лисичанську є бельгійська спадщина. Наше керівництво було здивоване і вражене, що вона збереглася. І інформація про нього збереглася. Ми надалі будемо планувати, як підтримувати цю спадщину», – зазначив Якобс.

30 із 33 будівель побудованих бельгійськими інженерами та архітекторами у Лисичанську досі збереглися. Лише 2 об’єкти на сьогодні мають статус пам’ятника архітектури, а решта перебувають у приватній власності.

«Ми можемо помітити, що подібних архітектурних будівель в місті Лисичанську та прилеглих містах немає. Тобто був залучений іноземний капітал, іноземні інженери, і ці будівлі дуже відрізняються за своїм архітектурним стилем. В основному, все побудовано в стилі модерн», – розповіла директор Лисичанського краєзнавчого музею Ніна Бондар.

Додамо, що у наприкінці XIX століття бельгійські підприємці отримали від Російської імперії дозвіл побудувати в місті повноцінний комплекс, який включав промислові та соціальні об’єкти. Було збудовано содовий завод (найбільший у Європі на той час), лікарню, школу, будинки для будівельників та інженерів, а також гуртожитки для місцевих працівників.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button