Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У рік, оголошений у Європі й Україні роком культурної спадщини, харківські активісти шукають однодумців по всій країні, в тому числі у Києві, для захисту архітектурних пам’яток. Ініціатори проекту «Ctrl+S. Закон на захисті культурної спадщини» ставлять перед собою конкретну мету: запропонувати уряду внести зміни до законодавства, які мінімізують корупцію у сфері збереження пам’яток архітектури та історії.

 

Одним з інструментів проекту став фільм-дослідження «Зберегти не можна зруйнувати», який знімався і в Києві. Його показ відбудеться 28 лютогоу декількох локаціях:

12:00 Київський університет будівництва й архітектури, актова зала Архітектурного факультету, вулиця Преображенська, 2;

17:00 Товариство охорони пам’яток історії та культури України, громадська лабораторія «Час надбання», вулиця Лаврська, 9.

Дослідження проблеми у вигляді документального фільму дозволило показати весь масштаб проблеми. У дев’яти містах України знімальна група записала інтерв’ю зм 150 експертами, серед яких є кияни. Це представниця громадської організації #SAVEANDRIYVSKIYUZVIZ Ольга Рутковська, заслужений архітектор України Руслан Кухаренко, директорка Українського державного інституту культурної спадщини Ольга Пламеницька, реставраторка Аліна Мигидюк та інші.

Окрім активістів і профільних фахівців, вдалося отримати коментарі й від представників влади. Наприклад, у фільмі про збереження спадщини висловився Міністр культури Євген Нищук, депутат Верховної Ради Ігор Луценко, начальник управління з охорони культурної спадщини при Мінкульті Олександр Єпіфанов.

Документалісти поспілкувалися з активістами, архітекторами, реставраторами і чиновниками в Харкові, Дніпрі, Полтаві, Одесі, Івано-Франківську, Львові та Ужгороді. Важливою була думка зарубіжних експертів із Німеччини, Польщі, Росії.

У Києві зйомки проходили у вересні. У кадр потрапили понад десять відомих архітектурних пам’яток. Серед них — Андріївський узвіз, Гостинний двір, Замок барона Штейнгеля і Будинок зі зміями.

Найгарячіші обговорення сьогодні розгорнулися навколо Андріївського узвозу. Згідно з наказом Міністерства культури від 23 березня 2017 року, в буферну зону об’єктів ЮНЕСКО Софійського собору та Києво-Печерської лаври увійшла й частина Андріївського узвозу. Відтепер будівництво на цій території заборонено. Однак забудовників це не зупиняє: споруджується окремий комплекс ПП «Маркон» на Замковій горі; відбувається будівництво і на території замку Річарда.

Активісти ініціативи #SAVEANDRIYVSKIYUZVIZ вважають, що тимчасовий мораторій на будь-які роботи й аудит поточних об’єктів допоможе зберегти Андріївський узвіз у теперішньому вигляді.

«Створений фільм — важлива подія, оскільки ситуація в галузі невтішна і потребує розголосу з метою пропаганди одвічних цінностей, до яких, безумовно, належить надбання кожної нації», — говорить представниця громадської організації #SAVEANDRIYVSKIYUZVIZ Ольга Рутковська.

 

 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button