Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У середу 28 лютого учасники страйку в НМУ імені О.О. Богомольця заявили, що припиняють протести, оскільки комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я «підтримав всі вимоги».

УНІАН

«Ми припиняємо страйк. Нас почули. Вчора комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я одноголосно підтримав всі наші вимоги», – сказано в опублікованому відео-повідомленні. На засіданні Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я 27 лютого народні депутати підтримали вимоги страйкового комітету. Результатом засідання стало звернення до Кабінету міністрів та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням визначити дату проведення ліцензійного іспиту «Крок 1», а також перевірити законність фінансової діяльності Центру тестування МОЗ та скасувати в цілому наказ МОЗ про відсторонення ректора та перевірку вишу.

Нагадаємо, за інформацією прокуратури, 30 січня 2018 року студентка Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, громадянка Туркменістану Мукаддас Насирлаєва покінчила життя самогубством, стрибнувши в воду з мосту Патона в Києві. Як повідомили в прокуратурі, на такий вчинок дівчину могли підштовхнути труднощі, які виникли в неї під час навчання в вищому навчальному закладі, а також через непорозуміння із його керівництвом. У зв’язку з цим до ЄРДР внесено відомості за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 за ст. 120 (доведення до самогубства) КК України.

Як повідомив адвокат родини 19-річної громадянки Туркменістану Мукаддас Насирлаєвої, деканат не подав документи студентки до міграційної служби, через що дівчина могла вчинити самогубство.

«Як з’ясувалося, деканат по роботі з іноземними студентами НМУ ім. Богомольця вчасно не подав документи Мукаддас в міграційну службу для отримання посвідки на проживання. За тиждень до зникнення Мукаддас Посольство Туркменістану попросило її принести завізовану деканом факультету заяву про сприяння у вирішенні питання з посвідкою на проживання в Україні. Заступник декана по роботі з іноземними студентами НМУ ім. Богомольця Тимохіна Тетяна Олександрівна навіть не прочитавши заяву порвала її і віддала Мукаддас у руки, повідомивши їй, що вона нічого підписувати не буде», – розповів він, повідомляє УНІАН.

На час розслідування самогубства студентки Національний медичний університет імені О.Богомольця відсторонив від посади заступницю декана по роботі з іноземними студентами Тетяну Тімохіну. Згодом, 20 лютого на час службової перевірки Міністерство охорони здоров’я відсторонило ректора університету Катерину Амосову. Офіційною причиною її відсторонення є відсутність договору між Центром тестування та університетом на проведення ліцензійного інтегрованого іспиту «Крок 1. Стоматологія». Саме через відсутність цього договору студенти 3 курсу стоматологічного факультету НМУ не змогли скласти обов’язковий для продовження навчання іспит.

25 лютого в університеті оголосили «безстроковий страйк» на підтримку ректора Катерини Амосової у зв’язку з «безпрецедентним, брутальним і незаконним втручанням керівництва Міністерства охорони здоров’я України в незалежність та самоврядність НМУ імені Богомольця», повідомляє Радіо Свобода.

Страйк-комітет, в який увійшли студпарламент, студентський профком, ГО «Студентська довіра», декани, проректори та профспілковий комітет університету, вимагали поновлення ректора на посаді та відсторонення від обов’язків в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун.

У свою чергу Супрун заявила, що даний страйк – це саботаж членів адміністрації та деканів НМУ. Окрім цього міністр заявила, що прем’єр-міністру Володимиру Гройсману та іншим членам Кабінету міністрів надійшли погрози через відсторонення ректора Національного медичного університету імені О. О. Богомольця.

Також, у соціальних мережах почали з’являтись повідомлення студентів, які стверджують що страйк було оголошено без врахування думки колективу. Студенти не бажали підтримувати страйк, який зривав навчальний процес.

Страйк в НМУ імені Богомольця тривав 3 дні.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button