Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

12 березня конкурсна комісія визначила двох переможців на посаду директора Житнього ринку. Ним стали харків’янин Вадим Фіоктістов та черкащанин Роман Головін. Аман Моламов, який нині очолює Житній ринок, посів на конкурсі лише шосте місце і не увійшов до фіналу.

«Хмарочос» з’ясовував, у якому стані нині знаходиться Житній ринок, і як переможці конкурсу бачать майбутнє підприємства.

Закрили борги та провели модернізацію

З вересня 2016 року Житній ринок у Києві тимчасово очолює Аман Моламов.

«Мені за рік вдалось тут зробити більше, ніж було зроблено за 20 років. Коли я очолив ринок, він був збитковий. У нього накопичилось майже 800 тисяч гривень боргу перед містом. Нам вдалось погасити ці борги. Також за цей час ми провели і модернізацію ринку. Вдалося, нарешті, подолати той неприємний запах, який був на ринку багато років, а також частково провести ремонт всередині приміщення. Поміняли 15 вікон, закупили нове обладнання – холодильник, пральну машину. Облаштували 12 торгових місць для орендаторів», – розповідає Моламов.

Ще в серпні 2017 року Житній ринок провів тендер на на розробку проектно-кошторисної документації для реконструкції підприємства. Його виграла Хмельницька філія інституту «НДІпроектреконструкція». Їй вдалось знизити ціну з 1 млн грн до 655 тис. грн. Однак роботи досі не почались, хоча й мали бути завершеними до 1 грудня 2017 року.

«Кошти на реконструкцію були закладені у бюджет міста на минулий рік, але розпорядження підписали лише у вересні 2017 року. Фактично, у нас було лише три місяці, щоб розпорядитись цими грошима. Однак з таким ставленням це дуже складно», – розповідає Аман Моламов і зазначає, що у 2018 році на ці роботи вже закладено 2 млн грн, однак розпорядження про надання коштів керівництво підприємства досі не отримало.

Слайд з презентації Амана Моламова

«Схоже, ці кошти отримує вже новий керівник ринку. Він і займатиметься його реконструкцією. На наступний рік на ринок планують виділити 35 млн грн. Цього вистачить, що провести ремонт приміщення», – каже в.о. директора комунального підприємства.

Він також брав участь у конкурсі на посаду директора Житнього ринку. За його підрахунками, до 2020 року підприємство може стати прибутковим і принести у бюджет міста від 1,5 до 3 млн грн. Однак на конкурсі на посаду директора він зайняв лише шосте місце.

Житній ринок – лише у комунальній власності

Хоча комісія подала дві кандидатури на посаду директора Житнього ринку, фактично, переможцем конкурсу за сумою балів є черкащанин Роман Головін. Крім посади директора Житнього ринку, він брав участь в конкурсах на низку інших керівних посад у київських КП. Зокрема, це комунальне підприємство «Київтранспарксервіс», КП «Міськпаливо», «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Дарницького району», КП «Київміськсвітло».

Що ж до планів Романа Головіна щодо Житнього ринку, то на його думку, вже до 2020 року підприємство має приносити у міський бюджет 9 млн грн.

«Але при цьому важливо, щоб це було комунальне підприємство. Тут не повинно бути ніякого торговельного центру. Для нас дуже важливо повернути цей ринок людям, щоб вони могли тут продавати продукти, які виростили у своєму господарстві», – розповів Роман Головін у коментарі для «Хмарочоса».

На його думку, для збільшення прибутковості підприємства необхідно дещо змінити спеціалізацію ринку, перетворивши його на продуктовий.

Слайд з презентації Романа Головіна

«Дуже важливо прибрати з ринку усіх спекулянтів, що завищують ціну. Зараз 1 кг свинини коштує 100 грн, на ярмарку – 90 грн, у супермаркеті – 110 грн. Це не правильно, що на ринку ціна майже дорівнює ціні в супермаркеті. Вона має бути нижчою і доступною соціально незахищеним категоріям населення. Цього ми можемо досягти, якщо пустимо на ринок фермерів та селян. Щоб вони могли приїхати і торгувати на ринку, а не продавати товар перекупникам за низькою ціною», – розповідає Роман Головін.

Що ж до самого ринку, то він пропонує вдвічі збільшити кількість торговельних місць на ринку з 375 до 750, а на третьому поверсі – облаштувати ресторани та кафе, а також літню терасу на 250 місць перед входом в Житній ринок.

«Я вважаю, що неправильно продавати місця на ринку через систему Prozorro. Це лише віддаляє ринок від фермера і сприяє монополізації торгівлі на ньому», – вважає Роман Головін. Що ж до зовнішнього вигляду, то переможець конкурсу не планує змінювати фасад. «Ринок був побудований у 1980 році і його прикрашають чеканні панно. Під час реконструкції ми не плануємо змінювати фасад. Головне, щоб ці панно відповідали закону про декомунізацію. Інші частини конструкції ми не плануємо чіпати», – каже Роман Головін.

Закрити ринок і шукати інвестора

Крім Романа Головіна, мерові Віталію Кличку комісія також рекомендувала кандидатуру Вадима Фіоктістова з Харкова. При цьому, за результатами конкурсу він набрав 152 бали та посів лише четверте місце. Про Вадима Фіоктістова відомо, що у 2017 році він працював у Запоріжжі керівником комунального підприємства «Автогосподаство», очолював департамент агропромислового розвитку Запорізької ОДА. До цього можливий директор Житнього ринку був фінансовим директором стадіону «Металіст».

Фіоктістова також пов’язанують з заступником голови КМДА, Дмитром Давтяном, та його батьком Олександром Давтяном. Під час місцевих виборів у 2015 році Вадим Фіоктістов очолював харківський штаб Блоку Петра Порошенка. Очолював тоді список партії Олександр Давтян. На відміну від Романа Головіна, Вадим Фіоктістов відмовився дати коментар «Хмарочосу» по своє бачення розвитку Житнього ринку. «Коли буде розпорядження мера про моє призначення, тоді й будемо говорити», – сказав він.

Проте Вадим Фіоктістов виклав своє бачення майбутнього ринку у конкурсному проекті, який він захищав на комісії. На думку харків’янина, для того, щоб ринок став прибутковим, необхідно провести його повну реконструкцію – як всередині, так і зовні. Тривалість реконструкції – 3-4 роки. Її вартість – 25-30 млн грн. При цьому він зазначає, що земля, на якій стоїть ринок, коштує значно більше, ніж саме підприємство.

Робити реконструкцію ринку Вадим Фіоктістов планує за кошти інвестора. Це можуть бути як підприємці ринку, так і один великий інвестор. Фасад та дах ринку планують реконструювати за кошти з міського бюджету.

Сумський ринок у Харкові. Вікдритий у 2015 році після 9 років реконструкції

Як зразок реконструкції він наводить Сумський ринок у Харкові, який  реконструювали майже дев’ять років: з 2006 по 2015 рік. До того ж, між цими підприємствами є суттєва різниця – ринок у Харкові знаходиться у приватній власності. В той час як у Києві він є комунальним підприємством і його реконструкція відбуватиметься переважно за рахунок міського бюджету.

Нині ж останнє слово залишається за міським головою Києва Віталієм Кличком. Від того, яке рішення він ухвалить, буде залежати – залишиться тут ринок чи буде збудований черговий ТРЦ.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button