Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У березні світом прокотилася низка гучних маршів. Люди з різних країн виходили на вулиці, аби відстоювати свої права і боротися за справедливість. «Хмарочос» зробив огляд найгучніших протестів березня.

Словаччина: «Уряд не працює»

flickr-user: Peter Tkac

Антиурядові багатотисячні протести почались у столиці Словаччини Братиславі у березні після вбивства журналіста Яна Куцяка та його подруги Мартіни Кушнірової. Вже після вбивства журналіста було опубліковане його незавершене журналістське розслідування, де йшлося про зв’язки словацьких політиків з італійською мафією.

16 березня протести відбулись у 35 містах країни, а також у Нью-Йорку, Лондоні та Сіднеї. Це були перші масові виступи у Словаччині після повалення соціалістичного режиму.

Жителі словацьких міст, які вийшли на протести, розчаровані неспроможністю уряду подолати корупцію, вимагали відставки прем’єра Роберта Фіцо та всього уряду. Люди скандували «Досить Фіцо» і тримали в руках плакати з написами «Ти вкрав у нас Словаччину», #AllForYan (Усі за Яна), «Мафіє, геть з моєї країни!», «Вбивство журналіста – результат корупційної системи». Однак після того, як прем’єр-міністр Словаччини і ще кілька міністрів країни пішли у відставку, а пост голови уряду посів однопартієць екс-прем’єра, протести не припинились.  Зі слоганами «За гідну Словаччину» і «Уряд не працює» люди вийшли вимагати перевиборів парламенту, незалежного розслідування вбивства журналіста і принципово нового уряду.

Польща: «Жінка – це людина»

flickr-user Iga Lubczańska

Тисячі людей, переважно жінок, вийшли протестувати у Варшаві та інших містах Польщі через чергову спробу консервативного уряду заборонити жінкам робити аборти. Польща має одні з найсуворіших законів про аборт у Європі. Операція допускається лише в тому випадку, якщо життя плоду під загрозою, є серйозна загроза здоров’ю матері, чи вагітність є наслідком зґвалтування або інцесту. У країні вже робили спробу заборонити всі аборти в 2016 році, але вона провалилась, бо спричинила масові загальнонаціональні протести жінок. Останні зміни до законодавства Польщі зберігають дозвіл на аборт у випадках, коли життя матері під загрозою, або вагітність була спричинена злочином, але хочуть заборонити аборти, коли плід має вроджені розлади, у тому числі синдром Дауна.

Вдягнені в чорне жінки, які беруть участь у протестах проти посилення заборони абортів,  тримають у руках плакати з написами «Вільний вибір», «Жінка – це людина», «Моє тіло – мій вибір», «Ні тюрмі за аборт», «Моє лоно не належить батьківщині». Багато плакатів є відповіддю католицькій церкві, яка підтримує заборону абортів у Польщі: «Ми не хочемо пекла жінок і дітей», «Неволя божа», «Народжую любов не з примусу».

Поки законопроект про посилення заборони абортів не проголосований у Сеймі Польщі, партія «Право і справедливість» намагається зробити це в інший спосіб. Вони подали заявку до Конституційного суду, щоб з’ясувати, чи дозвіл на аборти через серйозні дефекти плоду відповідає конституції. Якщо суд вирішить, що ні, закон буде змінено без участі парламенту.

Іспанія: свободу політичним в’язням

flickr-user Javier Pérez

Тисячі прихильників незалежності Каталонії вийшли на вулиці Барселони після новин про арешт у Німеччині каталонського політика Карлоса Пучдемона. Після референдуму восени 2017 року він був звинувачений у заколоті, повстанні проти уряду, розкраданні державних коштів та інших злочинах. Регіон залишився без офіційного лідера, відтоді як Пучдемон втік у Бельгію.

Учасники протестів різного віку та статі вимагають звільнення арештованого політика. У натовпі багато прапорів Каталонії і мало плакатів, але всі вони про ув’язненого політика: «Свободу політичним в’язням», «Звільніть Пучдемона», «Пучдемон наш президент».

Протестувальники скандували «Ця Європа ганебна!», ідучи маршем до будівлі Європейської Комісії в столиці Каталонії. Багато хто кричав «більше жодних усмішок», апелюючи до давньої заяви каталонських політиків про те, що спроба зробити Каталонію незалежною від Іспанії буде «революцією усмішок». Цього разу справді не до сміху: сутички з поліцією, сльозогінний газ і димові шашки. Постраждало понад 100 людей. Тим часом у Німеччині не поспішають з рішенням про екстрадицію затриманого каталонця. Очікується, що прокуратура федеральної землі Шлезвіг-Гольштейн, де відбувся арешт, ухвалить рішення після Великодня.

Франція: «Поверніться до спокою»

flickr-user Patrick Batard

Студентські страйки за вільний доступ до навчальних дисциплін в університетах тривають у багатьох містах Франції: Парижі, Ліллі, Бордо і Тулузі. Протести почались через реформу Еммануеля Макрона, спрямовану на скорочення кількості дисциплін, які мають великий попит серед абітурієнтів (зокрема юриспруденція та медицина). Мітинги і блокування навчального процесу поширились на інші міста після сутичок під час сидячого протесту студентів у місті Монпельє. Там на протестувальників напали люди в масках, серед яких поліція викрила декана і професора місцевого університету.

На плакатах студентів гасла «Свобода навчанню», «Справедливість у юридичному коледжі!», «Презумпція невинності», «Блокада нав’язує, університет паралізований», «Поверніться до спокою». Частина студентів не підтримує страйк, тому з наближенням іспитів у Франції прогнозують посилення напруги в кампусах.

Заворушення в університетах виникли напередодні п’ятдесятої річниці студентських протестів у Франції в травні 1968 року. Протестувати у Франції люблять і вміють: в березні, окрім студентів, проти економічних реформ Макрона з гаслами Game over страйкували профспілки залізничників, авіаперевізників, вчителів і лікарів. А 28 березня тисячі людей вийшли на вулиці Парижа, обурені вбивством 85-річної жертви Голокоста.

Ірландія: #Ibelieveher

фото: dailymail.co.uk

Наприкінці березня тисячі жінок і чоловіків вийшли на вулиці після виправдання в суді двох ірландських спортсменів-регбістів 28 березня, обвинувачених у зґвалтуванні. Відразу після оголошення вироку суду в Twitter  почали ширитись тисячі постів з хештегом #Ibelieveher (Я вірю їй). Спочатку протестувальники вийшли на вулицю перед будівлею суду в Белфасті, але незабаром мітинги пройшли в інших містах країни (Дублін, Корк, Голвей, Лімерік і Деррі) і докотились навіть до Лондона.

Люди тримають у руках жовті квітки і скандують гасла I believe her (я вірю їй) і «Ми стоїмо з нею». Про мотивацію жінок, які вийшли на вулицю в Ірландії, красномовно розповідають написи на саморобних плакатах: «Наша безпека важить більше, ніж ваша репутація», «Хлопці будуть хлопцями, якщо відповідатимуть за свої дії», «Я жінка, а не карусель», «Не винні не те саме, що невинні», «Виправдані не значить невинні», «Справедливість для жінок зараз», «Мовчанка – це не згода». Є навіть цілі цитати: «Кожного разу, коли жінка відстоює себе, не знаючи цього, не претендуючи на це, вона відстоює всіх жінок» (слова американської темношкірої письменниці Майї Енджелоу). У натовпі можна помітити картонки з хештегом #metoo, який дав назву публічній кaмпанії проти сексуальних домагань у США після звинувачень кінопродюсера Гарві Вайнштейна.

Протести в Ірландії – це той випадок, коли на вулицю вийшли не проти, а за. Люди підтримують жінку, яка заявила про зґвалтування і пережила довгі допити в суді. Хоча вона давала свідчення анонімно, невдовзі конфіденційність справи було порушено і вся країна дізналась її ім’я. Головною вимогою протестів є «капітальний ремонт системи правосуддя», яка повторно травмує жертв зґвалтувань неетичним обходженням з ними в суді.

Росія: «Корупція вбиває»

фото: DW

Пожежа в ТРЦ у Кемерово, внаслідок якої загинула 41 дитина, викликала хвилю протестів у Російській Федерації. Услід за родичами загиблих і жителями Кемерово на протести вийшли жителі ще 20 міст. Трігерами народного гніву стали зневажливі заяви російських політиків про демонстрантів і фейкове фото візиту Путіна в лікарню до постраждалих від пожежі.

Найбільш поширеним плакатом був «Корупція вбиває», але було й чимало конкретніших висловлювань: «Кемерово, ми з тобою», «Хто насправді винен?», «Скільки коштують ваші заплющені очі?», «Скажіть мені! Я знати хочу!», «Пішки сядуть, ферзі відкупляться», «Країна у вогні», «Ми всі зачинені в цьому зоопарку».  Протестувальники вимагали відставки кількох високопосадовців, у тому числі губернатора Кемеровської області, міністра з надзвичайних ситуацій РФ і навіть президента Володимира Путіна. Вимоги протестувальників не виконано. Слідчий комітет РФ арештував п’ятьох чиновників, але серед них немає ані губернатора, ані голови МНС, ані президента Росії.

США: «Думки і молитви не зупинять куль»

flickr-user mathiaswasik

У березні в школах різних штатів США почались протести проти збройного насильства. Діти почали протестувати 14 березня, через місяць після вбивства 17 людей під час масової стрілянини в старшій школі у місті Паркленд (штат Флорида). За даними ЗМІ, за один день відбулося 3100 акцій по всій країні, в яких взяли участь понад мільйон школярів. Вони виходили на вулиці з гаслом «Досить» (#Enough) і закликом до Конгресу посилити контроль над використанням зброї в країні. Акцію організувала молодіжна мережа Women’s March Youth Empower. На плакатах діти писали «Захистіть дітей, а не зброю», «NRA, на твоїх руках кров!» (NRA, The National Rifle Association – Національна стрілецька асоціація США), «Ми голосуємо наступні», «Думки і молитви не зупинять куль», «У школі немає місця для страху», «Ви можете поставити глушник на пістолет, але не на людські голоси». І неперекладна гра слів: «Arms should be for hugging».

Через тиждень після протестів школярів протести вибухнули в місті Сакраменто (Каліфорнія). Вуличні акції під гаслом Black lives matter (Чорні життя мають значення) спровокувало вбивство неозброєного 22-річного темношкірого Стефона Кларка на подвір’ї його бабусі. На місці вбивства не знайшли зброї, лише iPhone. Протестувальники заблокували автостраду та баскетбольну арену, вимагаючи арештувати поліцейських, які вбили Кларка. На плакатах писали таке: «Суд», «Справедливість для Стефона Кларка», «Життя чорних мають значення», «Мобільний телефон. Не стріляйте!». У США це не перший випадок масових протестів через випадки вбивств темношкірих при затриманні поліцією.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button