Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Другого квітня почався черговий етап медичної реформи – українцям потрібно підписати декларації з сімейними лікарями (терапевтами), щоб отримувати безкоштовні медичні послуги в повному обсязі. «Хмарочос» розповідає, як знайти сімейного лікаря в Києві та що від нього очікувати.

Місто Київ є лідером за кількістю підписаних декларацій. Згідно зі статистикою на порталі E-health, за чотири дні підписано понад 30 тисяч угод між пацієнтами та сімейними лікарями. Але це лише 1% населення столиці. Майже всі опитані мною знайомі не збираються підписувати декларації з лікарями. Деякі з них навіть не знали, що саме потрібно робити, і куди йти. Всі ці люди – жителі Києва і мають доступ до інтернету. В чому ж проблема, адже останні місяці триває масштабна інформаційна кампанія?

Опитані мною містяни пояснювали, що не знають до кого звертатись. Саме тому не поспішають підписувати документи.

Дехто мав негативний досвід спілкування з дільничними лікарями у районних поліклініках та не хоче підписувати декларацію з ними, але не знає умов, які розробили в МОЗ.

Проте рано чи пізно вибір доведеться зробити. Тому зараз хороший час для пошуку свого фахівця.

Як обрати лікаря?

У міністерства нема чітких вказівок. В. о. голови профільного відомства Уляна Супрун радить розпитати знайомих щодо спеціаліста. Другий варіант – відштовхуватись від вибору медзакладу, де хотіли б лікуватись.

Припустимо, що знайомі вам не допомогли. Як діяти далі?

Мінохоронздоров’я обіцяє, що підписати декларацію можна у будь-якому місці, незалежно від прописки. Медзаклад немає права вам відмовити. Радять також під час вибору лікаря зважати на місце розташування амбулаторії. І пацієнту, і лікарю так буде зручніше.

Далі дізнайтесь імена та прізвища лікарів з амбулаторії чи поліклініки. За допомогою спеціальних ресурсів: doc.ua, 103.ua, otzyvua.net, likarni.info чи просто Google, почитайте про них відгуки.

Такий варіант теж неідеальний: хтось може писати негативні чи позитивні коментарі навмисно. Зазвичай лікаря оцінюють пацієнти без медичної освіти, тому про суб’єктивність такої оцінки теж варто пам’ятати.

Не зайвим буде напряму поцікавитись у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, як він вдосконалює свої навички. Чи відвідує профільні навчальні події? Як підвищує кваліфікацію?

Як підписати декларацію з лікарем

Заклад має бути підключений до електронної системи охорони здоров’я. Перевірити це можна на сайті eHealth за допомогою пошуку.

В Києві до цієї системи приєднались більшість закладів. Всі вони також показані на карті.

В медзаклад приходьте з паспортом, ідентифікаційним кодом та мобільним телефоном (для дитини до 14 років потрібно свідоцтво про народження). Декларації можуть підписувати й громадяни інших країн. Але має бути відповідний документ – посвідчення на постійне чи тимчасове проживання.

В реєстратурі вам дадуть заповнити бланк, в якому ви даєте згоду на обробку даних.

МОЗ обіцяє, що представник медзакладу надасть список лікарів. Після вводу даних з бланку в систему вам прийде смс з кодом, який ви маєте назвати працівнику закладу. Далі роздрукують декларацію для перевірки та підпису. Один екземпляр мають віддати вам, а інший залишиться в медзакладі.

Скільки часу на підписання?

Програма «Лікар в кожну сім’ю» стартувала другого квітня. Проте українців не обмежують в строках підписання декларацій. В перший день кампанії декларації підписали приблизно 12,5 тисяч українців. Вона діятиме протягом року, але може бути подовжена.

Чого чекати від реформи первинної ланки

Діяльність сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів регулюється Порядком надання медичної допомоги.

Для цих фахівців встановлений ліміт за кількістю пацієнтів. Сімейний лікар зможе підписати декларації зі 1800 пацієнтами, терапевт – з 2000, педіатр – з 900. Показник може змінюватись залежно від населених пунктів.

Вказані спеціалісти мають слідкувати за хронічними захворюваннями своїх пацієнтів. За потреби, призначатимуть аналізи чи направлять до своїх колег – кардіолога, хірурга, офтальмолога тощо (фахівця вторинної та третинної допомоги). Також разом з ними будуть консультуватись щодо лікування.

У обраного лікаря ви отримаєте невідкладну допомогу при гострому розладі фізичного чи психічного здоров’я (якщо не потрібна екстрена чи інша допомога). Також фахівець буде стежити за здоровою дитиною, нескладною вагітністю.

Телефоном ви разом з лікарем вирішите, чи потрібен візит додому. Це не стосується екстреної допомоги – швидка працюватиме, як і раніше. Ваш лікар також видасть потрібну довідку, листок непрацездатності, направлення для проходження медико-соціальної експертизи та інші документи.

Записатись на прийом до сімейного лікаря можна телефоном, особисто чи на сайті helsi.

Мені відмовили у підписанні декларації, що робити?

Відмову можна отримати лише, якщо заклад не підключений до електронної системи або у лікаря перевищений ліміт кількості пацієнтів.

У інших випадках можна йти за роз’ясненням до головного лікаря. Якщо з ним не вдалось порозумітись – написати заяву до місцевого управління охорони здоров’я. Там вам мають дати офіційну відповідь на відмову.

На додачу із заявою можна пожалітися в МОЗ або за телефонами 15-45 та 0-800-801-333.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button