Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Виставка сучасних художників у київському арт-просторi «SKLO» не проіснувала і двох днів.

Робота Володимира Кузнєцова. Фото: Mariia Poltorachenko / Facebook

17 квiтня о 17:00 у київському арт-просторi «SKLO» на вулиці Тургенєвській, 8/14 вiдбудеться передчасне закриття виставки «Виховнi акти», яка відкрилася 15 квітня.

Кураторка виставки Альона Мамай розповіла «Хмарочосу», що закриття виставки пов’язано з погрозами і тиском із боку ультраправого студентства та адміністрації педагогічного університету Драгоманова, де розташовано арт-простір.

Вона зазначила, що основнi претензiї стосувалися робiт Микити Кадана, Євгенiї Бiлорусець, Анатолiя Бєлова, Давида Чiчкана, Макса Рачковського і Дани Кавеліної. Зокрема, претензії до роботи Кавеліної були пов’язані з намальованим нею банером для Маршу жінок 8 березня, через який організаторів звинуватили у нарузі над державними символами.

Робота Дани Кавеліної. Фото: Mariia Poltorachenko / Facebook

Через передчасне закриття виставки не відбудуться заходи, дискусії та відеопокази, підготовлені кураторками.

«У Києві, на виставці, які ось-ось відкрили, відбуваються “виховні дії” з боку молокососів-праворадикалів, що змусили танцювати під їхню дудку адміністрацію Інституту Освіти», – написала художниця Марія Куліковська.

Робота Анатолія Бєлова. Фото: Mariia Poltorachenko / Facebook

«Хмарочосу» не вдалося зв’язатися з кураторкою арт-простору «SKLO» Вікторією Шеховцовою в той час, як деякі художники покладають частину відповідальності за передчасне закриття виставки на неї.

«Відповідальна за галерею студентка казала, що “сама – проти цієї виставки”. Вона не очікувала, що на виставці буде обговорюватися радикалізм і тим більше – буде згадано радикальних правих: “Це ж політика” – казала вона вчора з обуренням», – написала одна з учасниць виставки «Виховнi акти», Євгенія Білорусець.

Фото: Mariia Poltorachenko / Facebook

Загалом у виставці взяли участь 18 провідних сучасних художників і художниць, зокрема Микита Кадан, Анатолiй Бєлов, Давид Чiчкан, Микола Рідний, Лада Наконечна, Марія Куліковська, Володимир Кузнєцов та інші.

Художні твори презентувались, як реакція на випадки насильства та цензури художніх, суспільних та культурних акцій, які подавалися у вигляді «виховних актів». З початку 2018 року в Україні зафіксовано більше десятка нападів з боку праворадикальних угруповань на культурні події та мирні зібрання.

Поліція перед входом в арт-простір. Фото: Mariia Poltorachenko / Facebook

Торік троє хлопців напали на зустріч гендерного клубу, що проходила в арт-просторі «SKLO». 22 грудня 2017 року нападники у балаклавах увірвалися до приміщення, застосували газові балончики та вдарили дверима кураторку клубу Валерію Зубатенко. Попри те, що вона впізнала одного з нападників – студента університета Драгоманова – адміністрація навчального закладу проігнорувала вимогу виключити його.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button