Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Чи плутали ви колись назви київських вулиць, архітектурних стилів чи бюрократичні абревіатури?

Львівська площа та площа Льва Толстого, Сінний і Житній ринки, Ярославів Вал і Ярославська, – «Хмарочос» зібрав 15 об’єктів і назв, які найчастіше плутають містяни, і пояснив, чим вони відрізняються.

Сінний та Житній ринки

Не можемо нікого звинувачувати, сіно і жито дійсно здаються схожими поняттями для справжніх столичних жителів. І все ж, Житній ринок розташований на Подолі, і є одним з трьох комунальних ринків Києва. Його історія бере початок ще за Київської Русі. Сучасна будівля ринку була відкрита у 1980 році.

Сінний ринок розташовувався неподалік Львівської площі (неофіційна історична назва – Сінна). Ще з середини ХІХ століття на площі велась активна торгівля. Критий павільйон був збудований у 1950-х роках та за радянських часів був одним з улюблених місць для продуктового шопінгу. На початку 2000-х під приводом реконструкції був закритий та знесений. Сьогодні на його місці триває будівництво житлового комплексу «Ярославів град» .

Як відрізнити: Оскільки Сінного вже не існує, розрізнити їх доволі просто. Якщо чуєте у розмові словосполучення «новий директор», «реконструкція» та «огірочки подорожчали» – мова про Житній ринок. А ось фрази «скандальна забудова» чи «знесли паркан» відсилають до Сінного.

Львівська площа та площа Льва Толстого

До слова, про Львівську площу. Вона розташована у Шевченківському районі, між вулицями Великою Житомирською та Січових стрільців. Площа існувала на цьому місці ще з часів Київської Русі. Поруч розміщувалися також Жидівські ворота, які пізніше були перейменовані на Львівські. Їм площа і завдячує своїй назві.

Площа Льва Толстого сформувалася між Шулявською (нині – Льва Толстого) та Великою Васильківською вулицями у другій половині XIX століття. Також відома як ЛТ та є улюбленим місцем зустрічі киян. Названа на честь вулиці з ім’ям російського письменника Льва Толстого. Через це часто фігурує у петиціях про перейменування.

Як відрізнити: Щоб їх розрізняти достатньо усвідомити, що дійсно це різні точки на мапі. Запам’ятайте: McDonald’s, метро та кінотеатр «Київ» можна знайти на площі Льва Толстого. А Будинок художника, сквер та кінотеатр «Ліра» – на Львівській.

КМР та КМДА

Київська міська рада (КМР) – це виборний орган місцевого самоврядування, на кшталт Верховної ради у межах міста. До неї щоп’ять років обирають 120 депутатів. Їхні основні обов’язки полягають в розробці проектів рішень у профільних комісіях та їхнє погодження на пленарних засіданнях.

Київська міська державна адміністрація (КМДА) – це виконавчий орган, на кшталт Кабінету міністрів. Він займається реалізацією законів, рішень КМР, державних і регіональних програм розвитку. До адміністрації входять численні департаменти, відповідальні за конкретну сферу: благоустрій, транспортну інфраструктуру, архітектуру тощо.

Як відрізнити: Крім схожих абревіатур, плутанині сприяє будівля на Хрещатику, де розмістилась і КМР, і, частково, КМДА. До слова, очолює обидва органи зараз Віталій Кличко. Не плутати з Володимиром Кличком. Запам’ятати допоможе співзвучність слів Віталій-вітати. Адже мер Віталій так любить вітати киян, наприклад, з відкриттям нових велодоріжок.

Вулиці Мечникова та Мельникова

Вулиця Мечникова виникла у 1930-ті роки на місці так званої Собачої тропи (стежки, що вела від Печерська до Бессарабки). Названа на честь Іллі Мечникова – видатного біолога та імунолога. Нині з’єднує бульвар Лесі Українки та Кловський узвіз.

Мельникова – вулиця між станціями метро «Лук’янівська» та «Дорогожичі». З кінця ХІХ століття кілька разів змінювала назву з Дорогожицької та Мельникова та навпаки. Врешті, чинна назва відсилає нас до Ювеналія Мельникова, одного з організаторів перших марксистських гуртків в Києві.

Як відрізнити: Щоб не заплутати, орієнтуйтеся на висотні будівлі: на Мельникова стоїть «олівець» – будівля UA:Першого. А ось Мечникова виходить прямо до «Парусу».

Палац «Україна» та універмаг «Україна»

Національний палац мистецтв «Україна» – це концертний зал на 3,7 тисяч осіб. Він розташований в Голосіївському районі біля однойменної станції метро. Зараз зал найчастіше використовують для музичних концертів та проведення церемоній.

Універмаг «Україна» – це торговельний центр на площі Перемоги. Він був збудований у 1968 році та «по праву завоював звання першого сучасного торгового центру в Києві», як стверджують на їх сайті. Крім того, існує ще й готель «Україна», що височіє над Майданом Незалежності з боку вулиці Інститутської.

Як відрізнити: Тож запам’ятаймо: концерт Олега Винника – це до палацу «Україна». Шопінг та перевірки пожежної безпеки – це до універмагу «Україна». Вид на Майдан – це готель «Україна».

Модерн та модернізм

Втілення модерну – це Будинок з химерами. Архітектурний стиль прийшов на зміну історизму у першій половині ХХ століття. Йому притаманні плавність ліній та декоративність. Архітектори цього періоду намагалися перестати копіювати попередників, тому звертались до вигадливих ліній, принципів асиметрії та флористичної ліпнини.

Втілення модернізму – це «тарілка» на Либідській. В Україні стиль набув популярності у 60-70-ті роки. Для нього характерним є використання нових будівельних матеріалів та сміливих форм. Архітектори того періоду відмовилися від надлишкового оздоблення фасадів.

Як відрізнити: Плутанині сприяє те, що англійською modern architecture – це саме модерністська архітектура. А ось для позначення модерну вживають французьке аrt nouveau. Якщо ви не експерт з архітектурних стилів, не плутати модерн та модернізм можна завдяки оберненій пропорції. Коротша назва – більше декору, і навпаки.  Але для впевненості можете також ознайомитися з циклом матеріалів на «Хмарочосі», присвяченим модерністським будівлям в Києві.

Вулиця Севастопольська, Севастопольська площа,
вулиця Героїв Севастополя

Тут, увага, значна географічна розрізненість. Помилка може коштувати вам годинної поїздки у київській маршрутці. Вулиця Севастопольська знаходиться на Дарниці, неподалік парку Партизанської слави. На ній також розмістився місцевий РАЦС.

Севастопольська площа, яка по суті є просто великою транспортною розв’язкою, знаходиться у Солом’янському районі. Відома багатьом завдяки одному з перших у місті McDonald`s, частина якого знаходиться у переобладнаному трамвайному вагончику.

Вулиця Героїв Севастополя знаходиться неподалік парку Відрадний, за Національним авіаційним університетом. З запам’ятовуванням цих географічних точок ми вам не допоможемо – тут навіть Google плутається.

Ботанічний сад імені Фоміна та імені Гришка

Ботанічний сад імені академіка Олександра Фоміна розташований поблизу станції метро «Університет». Він був закладений у 1839 році та є одним з найстаріших в Україні. Зараз сад підпорядкований Київському національному університету ім. Т. Шевченка.

Національний ботанічний сад імені Миколи Гришка розміщений у Печерському районі. Він займає прощу у 130 гектарів, що у п’ять з половиною разів більша, ніж сад імені Фоміна. Сад імені Гришка підпорядковується Академії наук України.

Як відрізнити: А тепер до важливого. До саду імені Фоміна треба їхати фотографуватися в середині квітня, коли тут цвітуть магнолії. До Гришка – на початку травня, коли розпускається бузок.

ДТП та ДПТ

Дорожньо-транспортна пригода (ДТП) – подія з негативними наслідками, що сталася на дорозі за участю транспортного засобу. Простою мовою – аварія.  

Детальний план території (ДПТ) – документ, що уточнює генеральний план населеного пункту. Зокрема, такий план визначає параметри забудови, систему інженерних мереж, схеми руху транспорту та пішоходів.

Як відрізнити: ДТП, врешті, дуже поширена абревіатура. Тоді ж як ДПТ використовують переважно працівники КМДА, забудовники та урбаністи. Якщо ж ви серед них та часто плутаєтесь – сором вам.

Вулиці Велика та Мала Житомирські

Нині вулиця Велика Житомирська пролягає від Михайлівської до Львівської площі. Вона виникла у ще у ХІ столітті, а назву Житомирська вперше отримала на початку ХІХ століття завдяки спрямуванню від центру Києва до однойменного міста.  

Були часи, коли Житомирська була однією вулицею, та її трагічно роз’єднали у 1857 році заради спорудження адміністративної будівлі. Сучасна Мала Житомирська з’єднує Майдан Незалежності та Володимирський проїзд.

Як відрізнити: Враховуючи географічну та історичну близькість, до катастрофічних наслідків ця плутанина призведе навряд. Але якщо все ж треба запам’ятати, то згадайте про літеру М. – Мала Житомирська ближче до Майдану.

Вулиці Сагайдачного та Саксаганського

Вулиця Саксаганського була прокладена у 1850-х роках. Сучасна, п’ята за ліком назва вулиці, увіковічує актора та режисера Панаса Саксаганського. Вулиця починається на площі Перемоги та виходить на Палац Спорту.

А ось вулиця Сагайдачного з’єднує Поштову та Контрактову площі. 1989 року її декомунізували на користь гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Ця вулиця є пішохідною.

Як відрізнити: Проведіть асоціативний ряд: Сагайдачний-гетьман-січ-Дніпро. Отже, вулиця Сагайдачного та, що виходить до Дніпра.

Національний експоцентр та
міжнародний виставковий центр

Національний комплекс «Експоцентр України», ВДНГ, розташований на проспекті академіка Глушкова біля станції метро «Виставковий центр». На площі 286 гектарів мальовничо розкинулися парк, сади та помпезні сталінські будівлі з ліпниною на сільськогосподарську тематику.

Міжнародний виставковий центр був збудований у 2002 році неподалік станції метро «Лівобережна». Центр поєднує три виставкові павільйони, місткість його основної зали – 15 тисяч осіб.

Як відрізнити: Легко запам’ятати, що у Міжнародному – відбувався міжнародний конкурс «Євробачення 2017». А у Національному експоцентрі проходить «Atlas Weekend».

Верхній та Нижній Вал

Назва цих вулиць походить від земляних валів, якими укріплювали береги річки Глибочиці у XVII столітті. Сьогодні суцільний бульвар у центрі Подолу ділять на дві вулиці з історичних причин. До 1930-х років вони були фізично розділені так званою канавою, яка утворилася внаслідок злиття річок Киянка та Глибочиця. Пізніше її сховали під землю.

Як відрізнити: Можна зручно запам’ятати нумерацію будинків. На Нижньому Валу розташувалися непарні номери, на Верхньому – парні. Точно як і з полицями у вагонах Укрзалізниці.

Ярославів Вал та вулиця Ярославська

Паралельно до Нижнього Валу йде вулиця Ярославська. Вона відома з XVII століття під назвою Біскупська. На честь князя Ярослава Мудрого її вперше назвали близько 1838 року.

Інша вулиця, названа на його честь, – Ярославів Вал. Вона виникла як дорога попід міським валом, що був насипаний за часів правління Ярослава Мудрого. Зараз вулиця з’єднує Львівську площу та Золоті ворота.

Як відрізнити: Щоб не плутати, достатньо зрозуміти, що розміщувати три «вали» у одній локації – не найкраще рішення.

Переходи між станціями метро
«Хрещатик» та «Майдан Незалежності»

І останнє, але точно не за значенням. Від станції «Хрещатик» ведуть два переходи. Не надто радісно, коли потрапляєш у довгий. Не сплутати їх допоможе лайфхак з лампами. У короткому переході вони видовжені, а у довгому – круглі. Крім того, над входом до зручного тунелю висить розклад роботи. І завжди вказує, що вам, все ж, не сюди.

Нагадаємо, що перевірити свої знання київських топонімів можна, пройшовши тест.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button