Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Роботи з відновлення тривали чотири дні, поки вдалося розчистити лише невеликий фрагмент. Презентація на Байковій горі відбулася за участю співавтора барельєфів, Володимира Мельниченка.

«Стіна пам`яті» – монументальний проект Ади Рибачук та Володимира Мельниченка, що повинен був стати частиною «Парку пам`яті» на Байковій горі. Барельєфи загальною протяжністю у 200 метрів створювали 13 років. У 1982 році за рішенням компартії стіну було залито бетоном.

Очищений фрагмент, площею близько шести квадратних метрів, є частиною композиції «Оборона Батьківщини». На ній зображено дві фігури. Це жінка, що спершу схиляється до озера та зачерпує воду рукою. На наступному зображені вона горном сповіщає про початок війни. «Ми відновлюємо саме цю частину, тому що зараз триває війна. А війни бути не повинно, – розповідає Володимир Мельниченко. – Крім того, з цього місця легше почати відновлення усієї стіни».

Відновлення фрагменту композиції було здійснено у рамках фестивалю Kyiv Art Week та профінансовано з міського бюджету. Разом з тим впевненості, що усю «Стіну пам`яті» відкриють, поки немає. Для продовження робіт потрібно фінансування, організатори фестивалю планують запустити кампанію зі збору коштів.

Крім того, окремі частини композиції можуть бути пошкоджені невідворотно. Відділити бетонні фігури від бетону, що їх вкриває – клопітка робота. Володимир Мельниченко особисто контролював процес. «Якщо хтось відновлюватиме її за фотографіями, він буде робити вже свою стіну», – переконаний він.

Нагадаємо, що організатори Kyiv Art Week оголосили темою цьогорічного фестивалю інтеграцію пам’ятників радянського періоду в публічний простір сучасного Києва. Повну програму фестивалю можна переглянути на сайті.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button