Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

ТЕС, яка стане п’ятою у світі такого типу, планують здати в експлуатацію на початку липня.

Фото: Михайло Сімашкевич / Facebook

У Кам’янець-Подільському, що на Хмельниччині, завершують встановлювати теплоелектростанцію потужністю майже 45 МВт, яка працюватиме на біомасі з відходів сільського та лісового господарства: соломи, кукурудзи і щепи. Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

Кам’янець-Подільський стане першим в Україні, третім у Європі та п’ятим у світі містом, яке використовуватиме такий метод виробництва тепла.

Будувати теплоелектространцію почали у 2015 році. 9,6 млн доларів на будівництво надав Світовий банк у кредит під 0,01 % річних. Над будівництвом працюють фахівці з дев’яти країн Європи.

ТЕС обладнана турбіною з модулем ОRС (Organic Rankine Cycle – органічний цикл Ренкіна).

За оцінками експертів, проект окупиться за п’ять років. Після впровадження станції на біомасі, місто очікує зменшення споживання газу на 15,5 млн кубометрів. Економія складатиме близько 115 млн гривень на рік.

«Кам’янець-Подільський стане взірцем для інших українських міст у питаннях зменшення залежності від традиційних енергоресурсів», – заявив голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Він нагадав, що уряд і парламент запровадили стимулюючий тариф на тепло «не з газу»; «зелений» тариф на електроенергію з біомаси прив’язали до курсу євро та підвищили на 10% до 12,4 євроценти/кВт*год; до «зеленого» тарифу додали надбавку за використання українського обладнання.

Станцію почнуть тестувати з 15 червня, і вже третього липня планується офіційне відкриття та введення об’єкта в експлуатацію.

Нагадаємо, торік запустили першу сонячну електростанцію на даху державної будівлі в Києві.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button