Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

До чорних списків у Китаї заносять переважно за несплату рахунків і борги за кредитами.

Китайці масово користуються Alipay та WeChat і сплачують за товари і послуги за допомогою смартфонів. Фото: Pixabay

У Китаї громадянам із низьким соціальним рейтингом відмовили у купівлі 11,1 млн авіаквитків і 4,25 млн залізничних квитків. Це дані станом на кінець квітня 2018 року з початку запуску в КНР пілотної системи соціального кредиту наприкінці 2013 року. Інформація опублікована державним китайським виданням Global Times.

Система соціального кредиту оцінює громадян за низкою параметрів, дані про які стають доступні завдяки масовому використанню супердодатків для смартфонів Alipay та WeChat.

Система враховує несплату рахунків, погану поведінку у транспорті та інші порушення і заносить порушників до системи чорних списків. До китайців із низьким рейтингом застосовуються санкції, такі як неможливість отримати кредит, заборона на роботу у держструктурах, відмова у проживанні в готелях вищого класу та відвіданні дорогого ресторану, сповільнення швидкості інтернету тощо.

Як зазначає Business Insider, китайські суди публікують на своїх сайтах імена і дані боржників, а на сеансах в кінотеатрах показують їхні обличчя. У деяких провінціях на телефон порушників встановлюють автовідповідач, який перед кожним дзвінком повідомляє, що ви намагаєтеся зателефонувати людині зі значними боргами.

Наприкінці 2017 року до чорних списків було занесено 8,8 млн людей.

Влада Китаю планує усюди запровадити систему соціального кредиту, яку часто порівнюють з епізодом «Під укіс» серіалу «Чорне дзеркало», до 2020 року.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button