Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

2 червня харківський художник Павло Маков презентував на Книжковому Арсеналі свою нову арт-книгу «До По», присвячену змінам просторів існування.

Фото: Хмарочос

Назва книги походить від слів «до» і «после». Маков почав розробляти цей проект від початку конфлікту на Донбасі, зрозумівши, що з Україною відбуваються серйозні і складні перетворення.

В основі ідеї лежить китайська Книга перемін, «І цзин», що складається з 64 гексаграм, призначених для передбачення майбутнього. Маков каже, що «І цзин» давно цікавила його з естетичної, а не езотеричної точки зору. Йому спало на думку перекласти гексаграми у плани міст.

На кожному розвороті книги «До По» є зображення гексаграми, складеної з виконаних у техніці офорту схематичних будинків, і плану території – частково вигаданої, частково реальної, наприклад, плану Криворіжсталі або плану міста Донецька.

У книзі є образ офіцерських лінійок: «За їхньою допомогою вибудовуються карти, зокрема і нашого з вами майбутнього, і вибудовуються часом дуже близько від нас».

«Питання в тому, наскільки твій план місця збігається з планами інших його мешканців», – каже Маков.

Художник вважає міста вкрай важливою складовою майбутнього.

«Я достеменно знаю, що в майбутньому держав не буде. Великі міста регулюватимуться між собою. Вже зараз Нью-Йорку не потрібні Сполучені Штати, як і Париж не потребує Франції. Вони самі без державних структур розвиваються набагато швидше. Звідси й біткоіни, й економіка без банків», – вважає він.

Графіка супроводжується текстами філософа Бориса Філоненка, в яких містяться алюзії на урбаністів, які міркували над майбутнім міст.

До проекту «До По» також входить надрукована в техніці офорту карта розміром три на три метри, роботу над якою Маков закінчив на днях. Її презентують дев’ятого червня в центрі «Ізоляція» на Набережно-Луговій, 3. Там можна буде придбати книгу і репродукцію карти розміром приблизно 1,2 на 1,7 метри.

Павло Маков – один із найдорожчих українських графіків, вартість офортів якого вимірюється десятками тисяч доларів. Він, зокрема, є членом Королівського товариства живописців і графіків Великобританії, а його роботи містяться в колекціях Третьяковської галереї, музею Вікторії і Альберта в Лондоні, нью-йоркського Метрополітен-музею тощо.

У 2005 році Маков видав книгу Utopia, присвячену топографії Харкова.

Нагадаємо, «Книжковий арсенал» проходив з 30 травня по 3 червня. Фокус-темою цьогоріч обрали «Проект майбутнього». «Хмарочос» зібрав 10 новинок фестивалю.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button