Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

З понеділка, четвертого червня, кияни помітили, що в місті літає незвичайна кількість метеликів. Користувачі Facebook повідомляли, що в деяких районах Києва їх особливо багато, вони залітають у приміщення та сідають на людей.

Фото: Валентина Нагорная-Калиниченко / Facebook

Ці метелики належать до виду сонцевик чорно-рудий (Nymphalis xanthomelas), написав член-кореспондент НАН України, завідувач відділу ентомології Інституту зоології НАН України, професор Віталій Корнєєв.

«Минулий рік був для нього особливо сприятливий, і дорослі метелики минулого року були також численні. Весна цьогоріч була “моментальною”, тож і метелики, що дожили до весни у хованках, відклали яйця практично одночасно, у перший же сприятливий день. Відтак, усі гусениці (а їх було ще більше, ніж торік), швидко розвинулися за травень, залялькувалися також майже у той самий час. Лялечка розвивалася трохи більше тижня, поки всередині неї сформувалися крильця ї ніжки, і щойно вночі пройшов добрячий дощ, усі лялечки луснули, і вранці сьогодні дружно повиходили імаго, тобто дорослі метелики», – пояснив учений.

Фото: Roman Nedzelskiy / Facebook

Та загалом, зазначає Корнєєв, ентомологи спостегігають у Європі катастрофічне падіння чисельності метеликів. Вони скорочують свої ареали та гинуть через непрогнозовані природні умови та вплив людини, зокрема, використання отрутохімікатів, розорювання та випалювання трави.

Порівняно з багатьма іншими видами, сонцевик чорно-рудий стійкіший, легко мігрує і всюди знаходить їжу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button