Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Цьогоріч на місце голови журі конкурсу Ukrainian Urban Awards було обрано проектувальника Хірокі Мацуру. У своєму майстер-класі, проведеному у Києві, він пояснював різницю між архітектурою та урбаністичним плануванням та показував приклади власних проектів. «Хмарочос» записав основні тези виступу.

Хірокі Мацура є співзасновником двох компаній: MAXWAN, що займається ландшафтним та міським дизайном та MASA, що спеціалізується на архітектурі та дизайні інтер’єрів. Також Мацура викладає в Академії архітектури Амстердаму, Академії архітектури та містобудування в Роттердамі та Московській архітектурній школі.

Міський дизайн чи архітектура?

Щоб зрозуміти, що таке міський дизайн, спробуйте уявити місто. У ньому велика кількість будівель, це – архітектура. Але також є простір між ними – це і є те, чим опікується міський дизайн. Обидва елементи для міста як інь та янь – взаємозалежні та взаємодоповнюючі.

І ось чому варто опікуватися простором поза архітектурою. Уявіть два будинки, кожен з яких має невелику приватну територію навколо. У певний момент жителі будинків вирішують, що не почуваються там достатньо безпечно та споруджують паркан. Згодом їм не досить і цього: адже паркан лише два метри висотою. Вони зводять вищу огорожу.

І ось, нарешті, жителі наших уявних будинків отримали відчуття безпеки. Принаймні, їм так здається. Але, якщо поглянути на те, що залишилося по іншу сторону паркану, на вулицю, стає зрозуміло, що там утворилася набагато більш небезпечна зона, ніж була раніше.

Багато сучасних архітекторів намагаються займатися міським дизайном, але у них виходить не найкращим чином. Вони помилково вважають, що якщо забудувати певну територію будинками, вона одразу перетворюється на міський простір. Це, звісно, не так.

За 20 років роботи я дійшов висновку, що архітектор та міський проектувальник – це різні, фактично протилежні професії

Якщо їх порівнювати, я б сказав, що архітектура передбачає щось рідкісне, унікальне, суб’єктивне. У той час як міський дизайн характеризується універсальністю. У першому випадку ви завжди чітко знаєте замовника або майбутнього користувача проектованого простору. Ви можете з ними познайомитися, зрозуміти їхні побажання. Проектуючи міські простори, ви створюєте їх для абсолютно незнайомих людей, для жителів різного віку, гендеру, національності.

Працюючи з архітектурою, ви не можете зробити щось просто хорошим, вам потрібен унікальний стиль. Але в міському дизайні не повинно бути чогось надзвичайного. Вчора я гуляв Києвом та бачив багато красивих вулиць, вони репрезентують мою позицію. Доглянуті дерева, широкі тротуари та безпечні дитячі майданчики – ось що потрібно людям. І якщо це працює добре, повторіть це тисячі разів. Якщо ви займаєтесь міським плануванням – забудьте про своє его та концентруйтесь на загальних потребах.

Золоті правила міського дизайну

Проектуючи міські простори, я завжди намагаюся слідувати трьом правилам. Перш за все, потрібні чіткі та зрозумілі концепції. Урбаністичне планування розраховане на тривалу перспективу – 30, іноді навіть 50 років. За цей час у місті ще неодноразово зміниться мер та інші чиновники.

Ваша концепція повинна бути достатньо простою, щоб її неможливо було неправильно інтерпретувати

Наступне правило: використовуйте та оптимізуйте те, що у ви уже маєте. Наприклад, історичні елементи, природу, символи міста. Такий підхід здатен суттєво знизити вартість урбаністичного планування. Якщо у вас є сквер, посеред якого росте красиве старе дерево, не потрібно його зрізати. Адже знадобиться ще багато років на те, щоб подібне дерево виросло тут знову.

І останнє: варто працювати над тими речами, які дійсно мають значення для щоденного життя людей. Уявіть, що у місті планують побудувати новий хмарочос, новий символ міста. Чи дійсно це важливо для вас? Мені здається, що набагато важливішим конкретно для вас є доріжка, якою ви щодня йдете на роботу. Це і є та частина простору, яку треба покращити.

Будівлі, які більш ніж просто красиві

За свою кар’єру я працював над багатьма проектами і прийшов за цей час до такого висновку: в архітектурі важливо не те, наскільки красива чи вигадлива будівля, а те, яку функцію вона виконує для міста. Саме за таким принципом я обрав ці два об’єкти як приклад.

В архітектурі важливо не те, наскільки красива чи вигадлива будівля, а те, яку функцію вона виконує для міста

Maxwan проектував реновацію одного з будинків житлового комплексу «Зіларт», який створюють на базі колишнього заводу ЗІЛ в Москві. Цей промисловий об’єкт занепадав ще з 90-х років, і ідея полягала в тому, щоб перетворити його на житловий район. Разом з тим, ми прагнули зберегти атмосферу, естетику, яку мають місцеві заводи.

ZILART block 21. Зображення: masaarchitects.com

Будівля, над якою ми працювали, мала нестандартну форму: масивну центральну частину, що закривала вид на парк з вулиці, та високу башту поруч. Врешті, ми вирішили розділити її на три однакові частини. Так будинок став більш прозорим, а спільний дах дозволив зберегти його монументальний вигляд.  

З функціональної точки зору будівля матиме три частини. У вежах розміщуються квартири, на даху – зона спільного користування. Перший поверх також містить публічні зони з прямим доступом до парку. Для нього ми розробили повністю скляний фасад. Проте він вийшов дуже довгим – понад двісті метрів, а тому зорієнтуватися та зайти до будівлі було б складно. Цю проблему ми вирішили візуально, додавши лінії, що ведуть до одного з трьох входів.

Monolit у Баку. Зображення: masaarchitects.com

Ще один важливий проект – комплекс «Моноліт» в Баку, Азейбарджан. З одного боку, він передбачає реновацію важливої історичної будівлі, з іншого – її інтеграцію в міський простір. У оновленій частину комплексу будуть розміщені – сад з вільним доступом, внутрішній двір, сад на даху. Його також планують розширити за рахунок нових місць для відпочинку, магазинів, підземної парковки та готелю з терасою на даху.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button