Якими б не були ваші гастрономічні вподобання, сьогодні їх практично повністю можна задовольнити продуктами українського виробництва. Натуральні ковбаси, авторські соуси, медові наливки та багато іншого — у спеціальній підбірці від «Хмарочоса» (фото — Анна Лисун).
Zelena mavka

«Це справжній український абсент, – запевняє засновник компанії Дмитро Соловей. – Він створений за моєю авторською рецептурою, я працював над нею методом спроб та помилок близько року». Виробництво Zelena mavka знаходиться в Києві та існує з 2015 року. Спеціалізація – виробництво міцних алкогольних напоїв. Основними продуктами є абсент, бехерівка та авторський напій Дмитра – «Чара №1».
«Абсент виготовляється на основі дистиляту з додаванням 13 видів трав. Основою будь-якого рецепту цього напою є чотири з них: полин, фенхель, кардамон та бодня. На жаль, з них в Україні росте лише полин, інші доводиться імпортувати», – розповідає Дмитро.
Міцність абсенту Zelena mavka – 80 градусів. «Чара №1» також виготовляється на основі дистиляту потрійної перегонки з додаванням масел трав та спецій. При виготовленні напоїв не використовують штучні барвники та смакові домішки.
Ціна: 50, 100, 350 гривень за пляшечки 50, 100 та 500 мл відповідно.
Солодкі

Сири «Солодкі» виготовляє подружжя Солодких у селі Лемишівка Київської області. Продавати їх вони почали з 2016 року, проте для себе вони готують сири уже майже сім років. У асортименті є як молоді сири – моцарела, бурата, страчатела, так і витримані до шести місяців.
На початку Солодкі знаходили рецепти в інтернеті, проте з часом вдосконалювати їх та навіть створювали авторські. Один з сирів, виготовлений за власним рецептом Солодких на основі лавандового молока з додаванням меду, переміг у номінації премії Ukraine Cheese Awards Day 2017.
«Ми висадили в Лемішівці цілу галявину лаванди та інших трав, – розповідає Юлія Солодка. – Молоко, яке ми купуємо у селян, має особливий смак завдяки різнотрав`ю, яким харчуються корови. Воно неначе створене для того, щоб робити сир, а не звичні творог чи сметану».
Ціна: сир з блакитною пліснявою (100 грам) – 45 гривень; сир рікота (100 грам) – 20 гривень.
Шкварка

Це виробництво зі Львова спеціалізується на ковбасах та сирах. «Ми розпочинали у 2014 році з пальцьопханих ковбасок, – розповідає менеджерка з продажів Анна. – Це відродження українських традицій, таку ковбасу виготовляли на півночі України сотнями років». Пальцьопхані зазвичай готували перед Різдвом, це був спосіб консервації м’яса. Ковбаси вивішували під стріхою будинку, де вони готувалися при природніх температурах до Великодня.
Традиційно, м’ясо та сало для пальцопханих ковбас нарізали вручну крупними шматками, додавали сіль, перець та гірчицю у зернах. Сьогодні «Шкварка» готує кілька різновидів таких ковбас: з гострим перцем, білими грибами, пармезаном та дор блю. Саме останні, за словами Анни, користуються найбільшою популярністю. Серед асортименту «Шкварки» є й інші види традиційного українського в’яленого м’яса – шовдир та мацик, а також сири та соуси.
Ціна: пальцьопхана ковбаса з блакитним сиром (близько 130 грам) – 70 гривень.
Устриці Скіфії

Устриці вирощують на фермі, заснованій Андрієм Пігулевським на межі Одеської та Миколаївської областей. Для того, щоб налагодити процес та виростити перший урожай, знадобилося декілька років. Продавати устриці ферма почала у 2015-му.
В асортименті – розміри від трійки до нуля. «Щоб вирости до розміру номер три, це 66-86 грамів, устриці потрібно півтора-два роки, – розповідає менеджерка з продажів Ксенія. – Спат — це зовсім маленькі устриці — ми закуповуємо у Франції. Потім вони висаджуються на дні лиману і ростуть під наглядом. “Нулівочці”, яку ми зараз продаємо, вже більше 4 років».
Більш цінними та смачними вважаються саме молоді, невеликів устриці. Але на українському ринку, за словами Ксенії, все ж надають перевагу великим за розміром.
Споживати делікатес можна у сирому або запеченому вигляді. Влітку устриці можуть зберігатися 4-5 днів у холодильнику, проте після відкриття мушлі їх рекомендують споживати протягом 30-40 хвилин. Крім того, при відкритті устриця повинна бути живою: це перевіряють, зачепляючи краєчок її мантії ножем. Часто сирий делікатес поливають лимонним соком, проте дегустувати устриці радять без нього: так можна відчути їх справжній смак.
Ціна: устриця розміру №3 – 40 грн/шт; розміру №0 – 60 грн/шт.
Київське сухе варення

«До революції 1917 року, “Київське сухе варення” було солодкою візитівкою Києва. Тоді виробництво розміщувалось на Подолі та належало родині Балабухів, – розповідає співвласниця компанії Світлана Семенець. – Ми хотіли відновити це виробництво». Оновлений бренд “Київське сухе варення” існує вже два з половиною роки. Рецепт тих самих цукатів знайшли у старовинній книзі рецептів авторства Олени Молоховець, перевиданій у Санкт-Петербурзі у 1912 році. Проте сьогодні їх виготовляють вже не тільки з місцевих продуктів, у асортименті є, зокрема, цукати з лимонів та грейпфрутів.
Цукати – це шматочки овочів та фруктів, зварені у власному соці з незначним додаванням цукру. Після теплової обробки, вони сушаться близько двох тижнів. Серед найпопулярніших смаків Світлана називає цукати з буряка, моркви та ревеня.
«Це корисна альтернатива звичайним солодощам та чудовий гостинець з Києва», – запевняє вона.
Ціна: упаковка цукатів (150 грам) – 65 гривень
Бджола і Ше

Мед «Бджола і Ше» виробляють на пасіці родини Кудрів уже майже 10 років. Основне виробництво розміщено у Кіровоградській області. Проте пасіка є кочовою, родина їздить з нею кількома регіонами України, щоб зібрати різні сорти меду. За словам Ірини Курді, найбільшою популярністю користується мед з акації, липи та різнотрав’я.
Крім традиційного меду, в асортименті «Бджола і Ше» нещодавно з`явився також кремований. Для його виготовлення кілька сортів меду перемішують у спеціальному обладнані до отримання ніжної кремової консистенції. Після цього до кремованого меду додають сушені інгредієнти: гарбуз, малину, спеції тощо. Також пасіка виготовляє медово-горіхові десерти та медовуху – алкогольний напій, що є продуктом натурального бродіння меду, хмелю, трав та ягід.
Ціна: крем-мед (120 грам) – 50 гривень, мед з білої акації (1 літр) – 220 гривень.
Жива чай

«Жива – це енергія. Для нашого чаю ми привозимо рослини з місць, де вони отримують максимальну силу природи, – розповідає Ірина Бетіна, засновниця бренду. – Це може бути Алтай, Тибет, Бурятія».
В асортименті компанії більше ніж 50 різновидів чаю, але немає ні чорного, ні зеленого. Зате є лінійка іван-чаю, основною складовою якого є сушене листя трав`янистої рослини хаменерій. За переконанням Ірини, він є здоровою альтернативою традиційному напою, оскільки не містить кофеїну.
Для чайних сумішей «Жива чай» використовує лише натуральні компоненти, без штучних барвників та ароматизаторів. Крім того, більшість чаїв у асортименті мають призначення: для чоловіків, жінок або дітей, для заспокоєння або підтримання тонусу тощо. За словами Ірини, складність полягає не лише у тому, щоб підібрати трави, що матимуть потрібний корисний ефект, але й у тому, щоб збалансовано їх поєднати.
«Усі наші інгредієнти вказані на упаковці. А ось пропорції, у яких наша травниця їх змішала – це уже комерційна таємниця», – каже вона.
Ціна: іван-чай з брусницею (30 грам) – 90 гривень; чай «Золотий місяць» (60 грам) – 135 гривень.
Tangelo cat

Олексій Бутрин, співзасновник бренду, розповідає, що починалося виробництво соусів як хобі.
«Ми завжди готували харрісу великими порціями, бо це загалом трудоємним процес. Роздавали друзям і родичам, потім вирішили продавати, – каже він. – Рецепт ми знайшли в інтернеті, спробували кілька варіантів та адаптували під себе». Продавати соуси Tangelo cat почали близько півтора роки тому, їхнє виробництво розміщене у Київській області.
Харріса – соус, що походить з північно-африканської кухні. Це своєрідний способів консервавання перцію, у традиційному рецепті до нього додають сіль, солодку основу та оливкову олію. Це дозволяє соусу зберігатися протягом тривалого періоду часу.
«Ми також піддаємо його тепловій обробці, нагріваємо до 85-90 градусів і потім вакумуємо, – каже Олексій. – Мені здається, так він стає навіть смачнішим, згладжуються гострі нотки сирого часнику».
Харріса добре пасує до овочів: картоплі, баклажанів, бобових. Соус також споживають з м’ясом та додають до супів. Окрім харріси, Tangelo cat також виготовляють кілька фруктових соусів різного ступеню гостроти.
Ціна: соус Hot Harissa (100 мл) – 84 гривні; соус Tipsy Orange (200 мл) – 132 гривні.
Peanut Butter

В асортименті Peanut Butter – шість видів арахісової пасти, серед яких класична, паста з додаванням солі або шоколаду та веганська. Розташована у Києві компанія розпочала виробництво у 2013 році. Сировину для пасти вони імпортують з Південної Америки. «В Україні, на жаль, не вирощують арахіс у достатніх масштабах, – розповідає Михайло Терещенко, співзасновник Peanut Butter. – Але навіть якби таке виробництво існувало, їхній арахіс навряд би підійшов для виготовлення пасти за смаковими характеристиками».
До пасти Peanut Butter не додають цукор, пальмову олію чи стабілізатори. «Наша паста може почати розшаровуватися уже через місяць, – каже Михайло, – проте у цьому немає нічого страшного: не змінюється ні її смак, ні якість. Достатньо просто перемішати пасту ложкою. Якщо арахісова паста стоїть у вас на полиці чотири місяці і залишається однорідною – у ній точно є стабілізатори».
Ціна: арахісова паста-кранч (280 грам) – 90 гривень; арахісова паста-шоколад (400 грам) – 130 гривень.
SunFill

Основною ідеєю Sunfill є виробництво смачної їжі, яка максимально зберігає корисні властивості горіхів, фруктів, овочів та інших складових. У їхньому асортименті – цукерки, батончики, хлібці та гранола. Усі продукти виготовляються без консервантів, цукру та глютену.
Крім того, вироби Sunfield не підлягають тепловій обробці, а сушаться при температурі не вище 42°C. «Можна сказати, що наші хлібці, вони виготовляються переважно з овочів та цернят, це такий собі “сухий кишеньковий салат”, – каже менеджер з продажів Ксенія. – Інгредієнти не проходять термообробку, а тому зберігають усі корисні речовини та вітаміни. Такі батончики підходять веганам та сироїдам».
Ціна: батончик (40 грам) – 24 гривні; гранола (200 грам) – 75 гривень.
Цей матеріал не вийшов би без підтримки членів нашого Товариства.
Зараз для сталої роботи видання ми шукаємо 1000 нових учасників спільноти, а в обмін на вашу участь пропонуємо цікаві бонуси!
Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» всього від 100 грн/місяць!
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті