Дослідники Сумського аграрного університету винайшли екологічний одноразовий посуд, який швидко розкладається і стає добривом для рослин, повідомляє Громадське радіо.

Фото: Анастасія Горпінченко, Громадське радіо
Доцент Дмитро Бідюк разом зі студентами переробляв матеріал шість разів протягом півроку, доки не отримав потрібну форму стаканчика. Матеріал нагадує тонку спресовану піну.
«До складу входять виключно натуральні компоненти – білки та полісахариди, які ми за допомогою певних операцій модифікуємо та створюємо термостабільну структуру, яка дозволяє витримувати термічну обробку у воді у жирі. Наприклад, при смаженні у фритюрі», – розповів Бідюк.
Такий посуд, запевняють автори, можна використовувати і як контейнер для замороження, і як форму для випікання, бо матеріал не плавиться навіть за температури +300 градусів за Цельсієм.
Додавши сік моркви або лимонну цедру, можна фарбувати посуд. Якщо одноразовий стаканчик викинути, він перегниє за шість-дев’ять місяців і буде удобрювати землю.

Фото: Анастасія Горпінченко, Громадське радіо
Студенти також працюють і над іншими винаходами, зокрема над органічним замінником целофанової плівки.
Також розробляють вегетаріанське сало і м’ясо, ріжки для морозива із засушеної груші тощо. Про них розповідається у відеорепортажі сумського телебачення:
Нагадаємо, що Єврокомісія запропонувала нові правила для країн-членів ЄС, які спрямовані на заборону або заміну на альтернативні товари десяти найпоширеніших продуктів одноразового використання з пластику.
Цей матеріал не вийшов би без підтримки членів нашого Товариства.
Зараз для сталої роботи видання ми шукаємо 1000 нових учасників спільноти, а в обмін на вашу участь пропонуємо цікаві бонуси!
Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» всього від 100 грн/місяць!
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті