Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Четвертого липня комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони рекомендував схвалити у першому читанні законопроект № 6688. П’ятого липня Верховна Рада може розглянути законопроект в першому читанні.

Фото: www.best4u.nl

Документ пропонує дозволити представникам силових структур блокування сайтів без рішення суду.

В законопроекті зокрема передбачено:

  • визначення поняття «технологічний тероризм» як злочини, що спрямовані «на порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту»;
  • забезпечення блокування доступу до інформаційного ресурсу з використанням технічних засобів, що встановлюються операторами, провайдерами телекомунікацій;
  • введення тимчасового блокування сайтів до 2 діб;
  • створення  Єдиного реєстру виконання судових рішень і застосування санкцій у сфері телекомунікацій;
  • накладення штрафів на операторів та провайдерів телекомунікацій за невиконання блокування сайтів.

«Тимчасово блокувати (обмежувати) чи блокувати на визначений час доступ до визначеного (ідентифікованого) рішенням слідчого судді, суду, рішенням прокурора, слідчого, погодженого з прокурором, рішенням Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до Закону України «Про санкції»,  інформаційного ресурсу (сервісу) в інформаційно-телекомунікаційних мережах (системах)», – йдеться в законопроекті.

Деякі користувачі Facebook називають закон «наступом на свободу в інтернеті».

Директорка Amnesty International Ukraine Оксана Покальчук коментує законопроект: «Безпека – це, звісно, добре, але… Треба дуже обережно ставитися до подібних законів, щоб декларований захисний механізм не перетворився на інструмент цензури, який може застосовуватися до ЗМІ, блогерів та будь-яких інших критичних голосів – довільно і без належних доказів загрози чи скоєння злочину».

Нагадаємо, що влітку 2017 законопроект вже був зареєстрований в порядку денному  Верховній Раді. Тоді низка медійних громадських організацій об’єднались аби застерегти народних депутатів від схвалення законопроекту.

Вже через два місяці – на початку вересня 2017 року законопроект №6688, як і схожий законопроект №6676, вчергове могли б бути внесений в порядок дня парламенту, й організації зробили чергове звернення до депутатів. В результаті, законопроект №6676 був відкликаний авторами, тоді як законопроект №6688 був залишений, пише Інтернет Свобода.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button