Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

«Хмарочос» пройшовся зонами відпочинку на київських островах та розповідає, що там зараз відбувається.

Труханів острів

Від Поштової площі вздовж набережної через Пішохідний міст, буває, утворюються невеликі затори з людей, які йдуть на острів. Багато киян прямують сюди на велосипедах, скейтбордах та роликах.

Труханів острів починається з Центрального пляжу. Поряд є цілодобовий новенький маркет, де затарюються пивом, а потім йдуть до води. На перший погляд нічого алкогольного в магазині не продають: в холодильнику лише безалкоголка, на розлив – лимонад та квас. Але якщо підійти до продавчині та запитати, чи є пиво, вона запропонує п’ять видів на вибір.

Центральний пляж відкритий для купання. Тут є старенькі роздягальні і туалет, від якого розноситься неприємний запах. Пісок наполовину складається з недопалків, а пилюка від нього тонким шаром покриває все тіло.

Ілюстрація: Кирило Шведов

Популярним серед молоді місцем на Трухановому острові є ЮБК («Южный берег Киева») – територія з розчищеним пляжем та нічним клубом. Вдень вхід безкоштовний, ввечері – від 100 гривень, залежно від програми. На вихідних тут проходять дискотеки до ранку, по понеділках – перегляд фільмів просто неба.

Неділя, п’ята вечора. На електровелосипедах на ЮБК заїжджають чоловік з жінкою. Паркуються, якийсь час оглядають територію і йдуть геть. Загалом тут малолюдно. В центрі стоїть тенісний стіл, грають батько з сином. «Не спеши, говорю же тебе. Держи ракетку свободно и мягко подавай», – повчає чоловік малого.

На декількох столах стоять таблички «резерв», в кутку щось святкують четверо чоловіків. На барі – двоє чоловіків в плавках і чорних окулярах. Один з них чекає, поки бармен наллє келих світлого пива і демонстративно запалює цигарку. Зауважень йому ніхто не робить. Поряд дівчина працює за ноутбуком.

В меню клубу – понад 20 різновидів коктейлів, вартістю 110 гривень. Зі страв: салат з індичкою (80 гривень), бургери (від 149 гривень), шашлик зі свинини (90 гривень), рисова локшина з яловичиною (209 гривень).

Минає півгодини, і людей на ЮБК більшає – сьогодні в програмі хіп-хоп вечірка.

За кілометр від Пішохідного мосту розташований пляжний комплекс Sandali. Хоча пляжу як такого там немає – вода не розчищена, а на березі стоїть табличка-попередження, що купатися заборонено. В комплексі є басейн з шезлонгами, коктейльний бар, ресторан з терасою, дитячий майданчик, зона для кальяну. Вхід на територію безкоштовний, оплачувати потрібно тільки додаткові послуги. Наприклад, шезлонг біля басейну. У вихідні дні він коштуватиме 200 гривень, в будні – 100 гривень.

Мало людей йдуть в Sandali пішки, більшість їдуть на автівках. Частіше за все це сім’ї або великі компанії. На території комплексу можна орендувати дерев’яні будиночки та пожити декілька днів. Це коштує від 600 гривень за ніч.

Венеціанський острів

Виходиш з метро «Гідропарк» і чуєш хіт Шуфутинського «Марджанджа, Марджанджа, где же ты, где», бачиш босих чоловіків з голим торсом і пивом в руках. Трохи далі деякі сміливці намагаються провисіти на турніку, що крутиться, й виграти 200 гривень. З цього починається Венеціанський острів.

Якщо пройтися лівіше, атмосфера не зміниться. Звідусіль рекламують ігрові автомати, місцеві харчівні пропонують акційні набори для вдалого відпочинку. Один з них виглядає приблизно так: «Шашлык 500 гр + водка = 395 грн».

Трохи далі ситуація кардинально змінюється. Десятки людей похилого віку – нарядні і веселі. Лунає популярна єврейська мелодія «7:40». Одні танцюють, інші спостерігають. «Тут тільки ті, кому за 60», – сміється до нас чоловік з такої ж вікової категорії.  

Це «Життєлюб» – хаб для пенсіонерів. Його відкрили минулого року. Зараз це незмінне місце зустрічі людей старшого віку. Тут вони майже щоденно, а вечорами по середах, суботах і неділях для них крутять ретро-музику.

Ілюстрація: Кирило Шведов

«Я часто тут буваю, живу недалеко. Зараз чекаю двох жінок. Ми тут познайомилися, і тепер ходимо разом. Я взяв пляшечку, бананчики, зараз сядемо, поговоримо», – розповідає один з присутніх, сивий дідусь в білій тенісці та світло сірих штанях. Поряд на дереві висить його зелений кульок-майка з гостинцями для знайомих.

Поряд з «Життєлюбом» є декілька дитячих атракціонів, які виглядають зовсім порожньо, старі вивіски екстрім-кімнат, які вже не працюють, малолюдні заклади.

Також на Венеціанському острові є еко-простір «Скворечник». Минулого року кафе було на Трухановому острові. На вході – одразу ж вивіска-попередження, що це місце вільне від алкоголю та тютюну, і цього правила дотримуються.

Всюди висять саморобні рожеві шпаківні. На території простору є два дерев’яних будинки на деревах, зони для йоги та майстер-класів. В кафе продають тільки вегетаріанську їжу: кукурудзяний копчений суп (65 гривень), салат з чорної смородини (70 гривень), різні чаї (від 30 гривень), смузі (80 гривень).

Біля іншого виходу зі станції метро «Гідропарк» – дорога з МАФів, де продають фастфуд та алкоголь. Звідусіль лунає шансон, рідше – поп-музика. На лавочках примостилися ті, хто вже перебрав, під лавочками – пусті пластикові пляшки міцного «Арсеналу» та недопалки.

Далі знаходяться два муніципальних пляжі – для дітей та людей з особливими потребами. На першому людей небагато, на другому – ніде яблуку впасти. Всі люди похилого віку – купаються, засмагають, грають в настільні ігри. Четверо чоловіків так зосередились на шахах, що за 20 хвилин не вимовили ані слова.

Долобецький острів

Одразу після Венеціанського мосту розташований тролей. Біля нього вишикувалася черга охочих покататися. «Это ж так страшно, так страшно», – каже одна з присутніх і проводжає маленького сина до атракціону. «Ну чего ты стоишь? Снимай на видео», – після звертається до свого чоловіка. Малий не боїться зовсім, за 15 секунд пролітає над Дніпром, не вимовивши ні звуку. «Ну ладно, давайте и я», – наважується також жінка. Такий екстрім коштує 50 гривень.

Ілюстрація: Кирило Шведов

На Долобецькому острові в цьому році відремонтували одразу два пляжі – «Венецію» і «Молодіжний». На першому встановили нові душові, переодягальні, фонтанчики з питною водою, безкоштовні вбиральні, спортивні майданчики та велопарковки. На березі працюють рятувальники в червоній формі. Голос з рубки періодично повідомляє: «На пляжі забороняється розпиття алкогольних напоїв і паління тютюнових виробів». Загалом правила дотримуються: в магазинах поруч не продають нічого міцнішого за квас. Щоправда, деякі люди не соромляться приходити «зі своїм».

На «Молодіжному» пляжі алкоголь також заборонений, але чи не кожен другий тут – з келихом пива в руках. «То у вас тут все дозволено?» – запитуємо продавця-офіціанта в кафешці поряд, що пропонує відвідувачам два види сидру та три – пива. «Ну не зовсім, – сміється він. – Бувало таке, що мені телефонували, і я швидко все ховав». 

Популярним місцем на Долобецькому острові є «Каяк-каное центр». На вихідних до 11:00 ранку тут вже немає вільних місць, тому краще приїжджати ще раніше. Телефоном забронювати каяк не можна – все в порядку живої черги. «Деякі люди беруть каяк на годину, а приїздять після чотирьох, – розповідає працівниця центру. – Тому ми не можемо обіцяти місце на певний час, потрібно тільки підходити».

Загалом в центрі більше 30 каяків. Година прокату у вихідні коштує 90 гривень, в будні – 80 гривень. Обов’язково в заставу потрібно залишати паспорт або водійське посвідчення.

Острів Муромець

З правого берега громадським транспортом сюди дістатися найскладніше. Найближча станція метро – «Почайна», але звідти доведеться ще їхати маршруткою і йти пішки. 

Ілюстрація: Кирило Шведов

Головним місцем, заради якого кияни вибираються на «Муромець», є спортивно-розважальний комплекс X-Park. Це велика територія з найрізноманітнішими розвагами – від мотузкового парку до вейкбордінгу. Останній, до речі, притягує найбільше глядачів. З обох боків від річки скупчуються люди, щоб подивитися, як інші катаються по воді на дошці. Півгодини такого екстриму у вихідні коштує 330 гривен, послуги інструктора оплачуються додатково.

На території комплексу діє п’ять гриль-зон з дерев’яними альтанками, мангалами та виходом до води. Зазвичай тут відпочивають великими компаніями. Вартість оренди на цілий день – 600 гривень.

Поряд з XParkом розташований СПА-комплекс «Баня Афродіти». Тут також є альтанки з грилем, які коштують від 1200 гривень. «А сейчас мы проверим, как вы знаете украинский язык», – каже ведуча в одній з таких альтанок, де святкують день народження. Хтось з залу іі випраляє, і вона повторює: «Так-так, українську мову».

В цьому комплексі більшість людей відпочивають сім’ями, на території облаштований дитячий майданчик. За 900 гривень за ніч можна орендувати готельний номер.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button