Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

NASA обрало п’ятьох переможців конкурсу на віртуальний проект майбутнього поселення на Марсі, повідомляється на сайті космічної агенції.

Проект розраховано на колонію з чотирьох астронавтів. Усі споруди передбачається створювати на 3D-принтері. Проектувальники мали врахувати марсіанські умови, такі як атмосферний тиск, ландшафт тощо.

Перше місце посіла команда Zopherus з Арканзасу, яка запропонувала будувати колонію з місцевої марсіанської сировини. Це вирішить проблему транспортування матеріалів із Землі.

Космічний модуль скануватиме марсіанський ландшафт, аби обрати найоптимальніше місце для будівництва. Потім автономні роботи збиратимуть матеріал для 3D-принтера – суміш льоду, вапна і марсіанської породи. Завдяки гексагональній структурі будинки можна розташувати близько один до одного.

Спільний будинок матиме два поверхи. Крізь велике вікно сонячне світло потраплятиме до рослин у гідропонному саду. У будинках для команди розташують спальні, санвузол і гардероб. Окрема споруда слугуватиме лабораторією.

Друге місце присудили команді AI SpaceFactory з проектом Marsha – яйцеподібною будівлею з подвійною оболонкою. Будівельний матеріал автори також пропонують спорудити з місцевої марсіанської сировини. Інноваційний матеріал складається з базальтового волокна та полілактиду – біопластику, який отримуватимуть із рослин.

На третьому місці – команда Kahn-Yates. За їхнім проектом, каркасом майбутнього будинку стане частина космічного модулю. Далі роботизована рука нарощуватиме бетонні і поліетиленові шари з місцевої сировини. Бетонний шар передбачається зробити перфорованим для потрапляння сонячного світла. Обтічна форма будівлі має захищати від пилових буревіїв.

У проекті SEArch+/Apis Cor, що тримав четверту премію, – будівлі з подвійною оболонкою для захисту від радіації.

П’яте місце посіла команда Північно-Західного університету Іллінойсу. Автори розробили проект колонії, що складається з будинків-напівсфер, що можна поєднувати між собою входами-тунелями.

Загалом у конкурсі брали участь 18 проектів від команд з усього світу. Кожен з учасників отримає частину призового фонду у 100 тисяч доларів, відповідно до кількості набраних балів.

Віртуальне моделювання – це третій етап конкурсу Habitat Competition. Перший відбувся у 2015 році і був присвячений архітектурним рендерам. Перемогло засноване Норманом Фостером бюро Foster + Partners з проектом будівлі з реголіту. Другий етап, що відбувся у 2016-2017 роках, був присвячений технологіям і матеріалам. У майбутньому NASA проведе ще чотири етапи конкурсу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button