Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

З 24 серпня до третього вересня у Музеї історії Києва проходитиме виставка «Роми – це ми». На ній покажуть фотографії Олексія Зінченка, які художник знімав 2016 році в ромському таборі у Воловецькому районі на Закарпатті. Про це йдеться на сторінці події у Facebook.

Виставка є кураторським проектом Костянтина Дорошенко і Катерини Липи. Цієї весни фотоцикл Зінченка демонстрували на міжнародному фестивалі Krakow Photo Fringe у Польщі.

Фиставку позиціонують як гуманістичне протиставлення ситуації з нещодавніми ромськими погромами.

«Без Іншого нема Мене, самоідентифікація будується на порівнянні, на зовнішніх координатах та кордонах, на діалозі. Отже, без рома нема українця — так складалася історія етнонаціонального ідентитету. Українська культура, звичаї, казки, повір’я та забобони насичені присутністю ромів – загадковою, іронічною, лячною, романтичною», – вважає Дорошенко.

Як розповідає Катерина Липа, багато ромів прибули до України в середині ХVІІ століття. Тоді тривала визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького, і для обслуговування армій було потрібно багато ковалів. У ремісників-ромів весь реманент був із собою, вони могли кувати коней і лагодити упряж просто на марші. Деякі з ромів, вочевидь, вступали до війська, адже в козацьких реєстрах зустрічаються прізвища Циган, Циганчук, Циганський.

До виставки також увійдуть експонати з колекції Музею історії Києва: фото Марії Заньковецької в костюмі для спектаклю «Циганка Аза», малюнки авангардиста Анатоля Петрицького, графіка та живопис XIX-XX століть.

Крім того, відбудуться лекції з історії та культури ромів, а також творча зустріч з молодими українськими ромами різних професій, які розкажуть про власний досвід життя.

Читайте також, як депутат Ігор Луценко намагався провести у Верховній Раді круглий стіл за участі представників ромської громади та голови ультраправої організації С14 Євгена Карася.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button