Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ансамбль на Хрещатику та перспектива вулиці Богдана Хмельницького з акцентом на «будинку з зіркою» спотворюються внаслідок будівництва 15-поверхового житлового будинку на Лютеранській. На це звертає увагу києвознавець Михайло Кальницький.

Перспектива з вулиці Леніна (зараз Богдана Хмельницького), листівка 1957 року

Йдеться про ансамбль будинків на Хрещатику 23, 25, 27, зведених у 1951–1956 роках. В ансамблі домінує будинок 25 – «будинок із зіркою». Завдяки перепаду рельєфу його піднято над рівнем вулиці на 16 метрів. До нього ведуть багатомаршові сходи, попід якими влаштовано кав’ярні. Цей архітектурний ансамбль став однією з архітектурних визитівок Києва, його багато разів відображали на поштівках і картинах.

Та сама перспектива зараз. Фото: mik-kiev.livejournal.com

У 2010 році фірма «Промінвестгруп-1» отримала дозвіл на будівництво готелю за адресою Лютеранська, 14В. Зважаючи, що Генпланом висотність у центральній зоні обмежено 27 метрами, Інститут пам’яткоохоронних досліджень підготував історико-містобудівне обґрунтування, яке мало виправдати проект.

У документі йдеться про «містобудівну значущість об’єкта проектування» та наявність поряд кількох будівель підвищеної поверховості. На цьому підґрунті поверховість об’єкта дозволили збільшити до 15 поверхів, тобто 53 метрів від рівня денної поверхні без урахування шпилю.

Стенд біля будівництва на вулиці Лютеранській, 14В і Круглоуніверситетській. Фото: mik-kiev.livejournal.com

У 2015 році забудовник змінив функціональне призначення об’єкта на «житловий будинок з підземним спортивним залом для гімназії “Консул”». Уточнений паспорт опорядження фасадів спрямували раді з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури.

Члени ради відмовилися погоджувати проект і порадили забудовнику обмежити поверховість і підготувати нове історико-містобудівне обґрунтування.

Утім, будівництво триває, вже зараз вивищуючись над ансамблем Хрещатика. Наразі забудовник монтує вже 12-й поверх із запланованих 15-ти.

Фото: mik-kiev.livejournal.com

Як пояснює Кальницький, висота новобудови (53 метри плюс 170–175 метрів схилу за Балтійською системою висот) на 80 метрів перевищує проїжджу частину Хрещатика (145 метрів).

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button