Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Леонід Марущак, подорожуючи Україною, фотографує пам’ятки радянського монументалізму та викладає їх на своїй сторінці у Facebook з хештегом #любитазнайсвійріднийкрай.

на шляху від Моршина до Ворохти

«Кілька років тому учасники ініціативи ДЕ НЕ ДЕ розпочали спільний проект #любитазнайсвійріднийкрай – різноманітні експедиції в різні регіони України. Саме пошук та документація об’єктів радянської спадщини і стало лейтмотивом цих подорожей, що продовжуються як колективні так і індивідуальні поїздки учасників донині», – розповідає про ідею поїздки для «Хмарочоса».

на шляху від Славського до Воловця

«Я усвідомлюю важливість збереження українського мистецтва радянського періоду в Україні. Розумію, що сьогодні нам ще складно його об’єктивно сприймати, однак це невід’ємна частина української культури. Крім того, це є беззаперечною туристичною принадою нашої країни, – пояснює Леонід значення цих фото для себе, – Ми здебільшого під “культурною спадщиною” розуміємо давні пам’ятки, але оце, що нам ще видається буденним: мозаїчні зупинки, будинки культури, або ворожим та забороненим як пам’ятники, для іноземців є унікальними артефактами». 

Яремче

Також він додає, що зараз з’являється багато ініціатив, які цікавляться та захищають пам’ятки спадщини радянського періоду.

на шляху від Моршина до Ворохти

«Проте зникають та псуються ці об’єкти швидше ніж дослідники взмозі їх опрацювати, тому важливо, щоб усі, кому небайдужа наша культурна спадщина долучалися та документували те, що ще збереглося у всіх регіонах», – зазначає автор фото.

містечко Літина (Вінницька область)

Більше фото можна знайти у Facebook за хештегом #любитазнайсвійріднийкрай. Додамо, ініціатива ДЕ НЕ ДЕ була створена в 2015 році та позиціонує себе як самоорганізована мистецька ініціатива.

Нагадаємо, видавництво «Основи» випустило короткометражний фільм про київський модернізм.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button