Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Садиба Мурашка. Фото: Євгенія Романюк / Хмарочос

КМДА визнала будинки на Малій Житомирській, 12-А, 12-Б, 14-А, 14-Б, відомі як садиба Мурашка, аварійними й непридатними для проживання. Про це йдеться у розпорядженні від 23 серпня на Офіційному порталі Києва.

Міська влада розпорядилася відселити мешканців будинку 12-А у житло, придбане за бюджетні кошти, а також відновити першочергові протиаварійні роботи приміщень садиби.

Зараз у садибі живуть лише двоє осіб: Олександр Глухов із донькою. Глухов повідомив «Хмарочосу», що дізнався про розпорядження за годину до нашого дзвінка – йому повідомили активісти.

Олександр Глухов. Фото: Євгенія Романюк / Хмарочос

Він наголосив, що важливо не лише визнати будинки аварійними, але в першу чергу розібратися, чому виникла така ситуація. Так, згідно з порядком обстеження стану житлових будинків, комісія має встановити причини незадовільного стану й поставити питання про притягнення службових осіб до відповідальності.

«Ці будинки стояли сто років, пережили бомбардування німцями 1941 року. З 2012-го, шість років вони були в комунальній власності, а тепер раптом, як по команді, стали аварійними… Упевнений, скажуть, що ніхто не винуватий, що будинки стали аварійними через дощ і сніг», – припустив Глухов.

Щодо відселення, то це залежить від планів міської влади щодо подальшого використання садиби – такого проекту наразі немає. Після ремонту приміщення можуть лишити житловими, або перетворити їх на офіси, готель чи створити в одному з будинків музей художника Олександра Мурашка. У першому випадку мешканці зможуть повернутися у свій будинок, відповідно, їм нададуть тимчасове житло.

Глухов повідомив, що в четвер, 30 серпня, його запрошено на нараду в Департаменті культури КМДА. Він сподівається, що там чиновники можуть озвучити плани щодо будинку.

«Добре, якщо відселять десь тут недалеко, щоб я не їхав півдня на роботу. Якщо ж пропонуватимуть гуртожиток, без усякої гарантії, що я повернуся, це буде дуже непривабливий варіант», – сказав він.

Читайте також інтерв’ю з Олександром Глуховим: Я останній, хто живе у садибі Мурашка

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button