Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

«Звичайні школи готують до екзаменів, а ми — до життя». Так про свій проект говорить Станіслав Кравцов. Разом із колегою він відкрив мережу антишкіл англійської мови Space Deer.

фото: Анна Лисун

Від гри до навчання

Поділ, провулок Ярославський, 7/9. Зовсім скоро тут відкриється новий офіс Space Deer, яка стала першою в Україні антишколою англійської мови. У Києві їх вже три, ще дві – працюють у Харкові. «Я не зміг вивчити англійську ні в школі, ні в університеті. Декілька разів записувався на курси, але і вони не давали результату. Мені швидко набридало це заняття», – розповідає засновник Space Deer Станіслав Кравцов. Проблема в тому, додає він, що всюди англійську викладають надто правильно, годинами «розжовуючи» прості речі замість того, щоб просто говорити. Результат відповідний: граматику знаєш, все розумієш, а ось сказати нічого не можеш.

Станіслав має юридичну освіту. Навчався та працював прокурором у Харкові. У вільний час відвідував школу акторської майстерності «ТЕСТО». Цей досвід і надихнув його відкрити власну справу. «У них був класний підхід: вони не прагнули зробити кожного учня актором, а хотіли навчити всіх акторським навичкам, які знадобляться у житті. І я подумав, що круто було б організовувати творчі вечори, де всі б розмовляли англійською», – згадує він.

Станіслав почав вигадувати інтерактивні ігри, прописував сценарії та шукав викладачів, які адаптовували його ідеї. З часом на такі зустрічі почали ходити до 60 людей. «Пізніше я познайомився з Мариною Афанасенко, яка, на відміну від мене, чудово знала англійську, і ми вирішили організувати повноцінне навчання. За три місяці прописали концепцію проекту і запустилися», – розповідає Кравцов.

Перші курси проходили три роки тому в орендованому танцювальному залі. Поступово охочих вивчати англійську у такому форматі ставало більше, тому зустрічі переросли в повноцінні школи зі своєю нестандартною методикою викладання.

Нетипова школа

«Назва у нас складна, мало хто вимовляє з першого разу. Напевно, так не має бути, але мені подобається», – каже бізнесмен. Space Deer дослівно перекладається як космічний олень. Space (укр. космос) значить відірваність та підкреслює нетиповість курсів, більш схожих на клуб за інтересами. А deer (укр. олень) у мене асоціюється з комфортною приємною атмосферою. У Харкові я обожнював кав’ярню Sweeter, де незалежно від пори року завжди панував різдвяний дух. Відтоді і олені стали для мене синонімом затишку», – пояснює Станіслав.

Протягом року Space Deer називався курсами англійської мови. І це стало проблемою: люди приходили сюди зі стандартними очікуваннями, але ж саме навчання було далеким від стандартного. «Методика вивчення англійської у нашій школі кардинально відрізняється від звичайних закладів. Ми спочатку починаємо говорити, а потім аналізуємо сказане, в той час, як інші довго й нудно вивчають правила, а тільки потім практикують спікінг», – каже Кравцов. Він наголошує, що головна відмінність в тому, що «звичайні школи готують до екзаменів, а Space Deer — до життя». Так, було вирішено називатися антишколою. Команда провела аналогію з антикафе, в яких основна мета не поїсти, а провести гарно час. В антишколі така ж концепція: тут навчаються, але роблять це в більш розважальній та ігровій формі.

Не змушувати, а залучати

Вся комунікація в Space Deer відбувається тільки англійською. Кожне заняття побудоване на практичних вправах, діалогах та спілкуванні, а всі завдання пов’язані із життям. Викладачі моделюють ситуацію, наприклад, в аеропорту, а студенти мають пройти всі етапи перед посадкою на літак. Так вивчають потрібну їм лексику та розбираються, як правильно вживати ту чи іншу мовну конструкцію. На заняттях об’єднуються в групи, щоб розробити тематичний проект, а потім презентувати його іншим. Плюс такого підходу в тому, каже Станіслав, що всі максимально занурюються у ситуацію та постійно практикують англійську.

У кожного студента є онлайн доступ в особистий кабінет, де зібрана вся теорія та вправи для повторення. Завдання, які виконують учні на цій платформі, перевіряються окремо, щоб не витрачати час на заняттях.

Хто проходить всі теоретичні вправи онлайн, автоматично бере участь у розіграші навчання у наступному семестрі безкоштовно
.

Курси англійської закінчуються не тестуваннями та екзаменами, а півгодинним спілкуванням з носієм мови або публічним виступом англійською. «Один студент якось здивувався, що у нас практично немає домашніх завдань, але вчиться він більше, ніж деінде. У цьому і є сенс, адже ми не змушуємо, а залучаємо», – каже Станіслав Кравцов.

Методику навчання він порівнює з фінською системою освіти. «У них є фраза, яка мені дуже подобається: “Світ ніколи не ставив питання, скільки йому потрібно ейнштейнів, а ми зробили це, і виявилось, що небагато. Але світу точно потрібні хороші люди, ось ми і виховуємо їх”. Саме тому фінські діти — добре ерудовані, не бояться мріяти та виходити за рамки стандартів. У нас такий самий підхід: не кожен може стати Шекспіром, але говорити англiйською під силу багатьом. Пройшовши наші курси, не підготуєшся до тестів  TOEFL та IELTS, але спілкуватися вільно навчишся, точно».

фото: Анна Лисун

Гарний викладач — на вагу золота

Розвитком Space Deer займається 40 людей. Є відділи методики, адміністрування та маркетингу. Головні критерії під час відбору нових викладачів — досвід життя за кордоном, відмінне володіння живою англійською мовою та вміння знаходити підхід до кожного студента. Після успішної співбесіди, викладачі проходять місячне навчання у школі, щоб досконало опанувати методику. «Процес відбору достатньо складний. Зараз у штаті не вистачає п’ятьох викладачів. Ми отримали 200 резюме, і тільки чотирьох людей взяли на роботу. Для нас важливо, щоб викладачі не ховалися за підручники та не вчили англійської шкільними методами. Вони мають бути відкритими та цікавими, просто пояснювати та стримано виправляти помилки», – каже Станіслав.

До помилок у школі особливе ставлення, їх цінують. Суть в тому, що всі студенти мають говорити англійською, навіть допускаючи помилки у граматиці. Тільки після подолання страху висловлюватися, вони зможуть усвідомлено виправляти неточності, впевнені методисти школи.

У кожного студента є «особиста справа». Туди вносять дані стосовно навчання: інформацію про відвідуваність, поведінку на заняттях, спілкування з іншими, сильні та слабкі місця у граматиці тощо. Це слугує своєрідною шпаргалкою для викладачів.

На основі таких даних приймають рішення, як реагувати на критику студентів. «Після кожного курсу у нас проводиться анкетування. Ми враховуємо відгук кожного, але пропускаємо його через певний фільтр. Якщо студент говорить, що на заняттях йому не вистачало граматики, так і було задумано, — у нас така методика. Якщо каже, що замало спікінгу, то розбираємось, чому так вийшло: піднімаємо його справу, дивимось як часто він відвідував заняття, чи був активним», – розповідає Кравцов.  

З великою мотивацією англійську можна вивчити за три місяці, впевнений засновник Space Deer. Ділиться досвідом студента, якому вдалося це зробити: «Він збирався поїхати на навчання до Великобританії. Коли тільки прийшов до нас, майже не говорив англійською. Почав займатися кожного дня: у нас і самостійно. Це найсильніший метод, який тільки може бути. Він сам опрацьовував теорію, а потім виговорював її на заняттях. За три місяці інтенсиву склав усі іспити та вступив до вишу в Лондон».

Як швидко заговорити англійською. Дві поради від Станіслава Кравцова:

1.  Кожного дня вчіть нові слова. Ідеально – обирати лише ту лексику, якою користуєтесь у повсякденному житті. Я робив так: приходив на роботу і протягом дня розмовляв виключно англійською. Якщо не знав якогось слова, записував його собі, вдома перекладав, закидав його у спеціальну програму (Quizlet, наприклад) та вчив.

2. Знайдіть собі англомовного друга. Це не так складно, як здається на перший погляд. Існує багато безкоштовних сервісів, які допоможуть у цьому: додаток HiNative, english bot в телеграмі, сайт Tandem та інші. Щоправда, деякі користувачі там сидять не заради навчання, а для знайомств, але потрібну людину знайти все ж можна.

Докладніше про курси англійської для дорослих можна дізнатися тут.
Більше інформації про курси для підлітків – за посиланням.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button