Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Київському обласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету України відкрили справу за ознаками «антиконкурентних узгоджених дій» під час проведення тендеру на ремонт Шулявської розв’язки у Києві, на якому перемогла компанія «Північно-український будівельний альянс». Також вони знайшли пов’язаність між народним депутатом Максимом Микитасем та фірмою-переможцем торгів. Про цей тендер раніше розповідали журналісти програми «Схеми».

«Вже сьогодні можна говорити про наявність ознак порушення компаніями-переможцями тендеру ст. 6 закону України «Про захист економічної конкуренції». Ми бачимо в цій історії спотворення фіналу тендеру в результаті антиконкурентних узгоджених дій, і саме тому відкриваємо справу», – повідомив голова Київського територіального відділення АМКУ Олексій Хмельницький.

У відомстві звернули увагу на різницю між пропозиціями фіналістів тендеру  – ТОВ «Спецбуд–плюс» і ТОВ «Північно-український будівельний альянс» – всього у тисячу гривень, а також на підроблений відгук-рекомендацію «Спецбуд-плюс» про успішне виконання схожого ремонту, пише «Радіо Свобода».

Окрім того, в Антимонопольному комітеті виявили, що IP-адреси фірм фіналістів, що виходили на аукціон, належать одному провайдеру та майже ідентичні. До того ж, фірма «Спецбуд-плюс» надала переможцю безвідсоткову поворотну фінансову допомогу в розмірі 5 мільйонів гривень із строком повернення до 2023 року.

Якщо суд ухвалить рішення щодо змови між компаніями то під час тендеру на реконструкцію Шулявської розв’язки фірми будуть оштрафовані до 10 відсотків від свого доходу за минулий рік.

«Також на три роки їм забороняється брати участь у закупівлях. Однак відмінити цей тендер щодо Шулявської розв’язки Антимонопольний комітет не може», – додає Хмельницький.

Нагадаємо, орієнтовна початкова вартість будівництва розв’язки на Шулявці становила 600 мільйонів гривень. За словами Кличка, фінальна ціна проекту може сягати півтора мільярда гривень. На тендер заявки подали чотири компанії. Дві з них відхилили. Одну, «Альтіс-Спецбуд», – через невідповідності у документах; другу, «Мостострой», – через неподання додатків до прикладів попередніх проектів.

При цьому фірма «Спецбуд-Плюс», яка вийшла у фінал, також не мала таких додатків. В документації, поданій цією фірмою, був документ із відвертими ознаками підробки. Це відгук-рекомендація про успішне виконання ремонту розв’язки поблизу мосту Патона в Києві. У Державному будівельному комбінаті Верховної Ради  кажуть, що такий відгук не надавали і вперше чують, що компанія виконувала якісь роботи на Набережному шосе.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button