Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

«Хмарочос» поговорив із засновниками Conc про меблі з бетону, їх виробництво та лаконічні форми для міських просторів.

Майстерня Conc, що виготовляє бетонні меблі, знаходиться у промзоні за  Ізюмським ринком на Деміївці. Поміж станцій техогляду і розбитих авто знайшлося місце і для виробничого цеху. Він же одразу і головний офіс, склад, центр тестування. Та бетонні столи, лавки і вазони виглядають органічно не лише в такому середовищі.

Фото: Анна Лисун

Про заснування бізнесу

Виготовляти бетонні меблі засновники компанії – Олександр Абросимов та Олександр Сиднєв – почали з 2015 року. Обидва хлопці вчилися в Харкові на архітектурному факультеті. Згодом працювали разом в архітектурному бюро «Дроздов та партнери». Пізніше опанували роботу з бетоном — почали не лише проектувати, а й створювати макети своїх робіт. Крім того, бетон — це основа багатьох будівельних конструкцій. То ж коли вони вирішили відкрити власну справу, вибір для них став очевидним.

«Якісна реалізація залежить від всіх учасників процесу: від замовника та архітектора, який може зробити якісний проект, до виконавця, який може нормально виконати свою частину роботи, не зіпсувавши результат. І тепер, коли ми самі і проектуємо, і виготовляємо продукцію, ми можемо впливати на кінцевий результат і отримати ту якість, яку очікуємо», – розповідає Абросимов.

Майстерню відкрили в Києві. На заощадження орендували приміщення з мінімальним оснащенням, решту інструментів, наприклад, дриль, приносили з дому. Зараз оренда цього приміщення, в середньому, коштує п’яту частину їх доходів.

Фото: Анна Лисун

Команда Conc за три роки встигла вирости з корпоративного дуету. Тепер у тут працює п’ятеро людей. Втім, коли замовлень багато, доводиться запрошувати на проектну роботу ще помічників. Чіткого розділення в роботі в компанії немає. Засновники можуть зустрічатися з клієнтами, робити проекти і самі працювати з бетоном в цеху.

Своїх перших клієнтів шукали через знайомих архітекторів, а потім спрацювало «сарафанне радіо».

«Спочатку ми просто ходили в гості до своїх колишніх колег-архітекторів, робили презентації можливостей матеріалу – їх ми досліджували власними силами – і бачили у ньому величезну потенціал», – згадує перші кроки компанії Абросимов.

Лише на третьому році роботи у компанії з’явився повноцінний сайт.

Про ціну та довговічність меблів

Меблі Conc коштують дорожче, ніж аналоги у конкурентів. Наприклад, вуличний світильник Cross — перший проект майстерні, а тепер уже їхня візитівка — коштує 9 300 грн. А за серійний столик Bistro Square правлять 14 700 грн. Та Олександри запевняють: якщо порівняти вартість виробу з терміном його служби, то вийде, що їх клієнт ще й економить — не купує ще один новий продукт та не витрачає гроші на обслуговування старого.

Протягом останніх 30 років технології виробництва бетону, розповідають засновники Conc, дуже змінилися. Це надало матеріалу додаткової міцності. За три роки роботи на їх меблі поки не було жодної скарги. А сам розрахунковий вік служби їх бетонного виробу від 60 років.

Ресторан Porto. Фото: conc.ua

«Ми самі регулюємо необхідні властивості матеріалу в кожному конкретному випадку, беремо рецепти і технології виробництва з власних напрацювань, але спираємося на закордонні наукові дослідження», – пояснюють засновники.

Такий підхід дозволяє експериментувати з міцністю матеріалу. Наприклад, стільниця товщиною 15 мм витримує до 350 кг навантаження. До того ж їх бетон погано поглинає воду, а, значить, менше руйнується від перепаду вологості і температур.

Тому головною проблемою бетонних меблів лишаються їх дерев’яні елементи. Адже бетонна частина може успішно прослужити до сотні років і «красиво постаріти», дерево ж при аналогічному використанні проживе менше. Тому у Conc використовують тверді породи деревини, наприклад, ясен або дуб. Але навіть вони потребують щорічного догляду.

Про розвиток міста

Абросимов та Сиднєв вірять, що ніщо так не прикрашає місто, як лаконічні і зручні форми. Говорять, дизайн має перш за все бути комфортним, а не вражати.

Пішохідний бульвар ЖК Rybalsky. Фото: conc.ua

«Іноді кажуть – давайте зробимо квадрат. А до квадрата ще й коло. І ромб збоку причепимо. Але ні, давайте ми спочатку сам квадрат зробимо правильним і зручним, а потім подивимося, чи треба до нього щось додавати», – пояснює свої погляди на міський дизайн Сиднєв.

Своїм найцікавішим проектом нині у Conc називають елементи благоустрою для бульвару ЖК Rybalsky в Києві. Це – вуличні лави індивідуального виготовлення та елементи мощення. Робили і частини облицювання для фасаду New York concept house.

Вірять, що якісні матеріали і зручні громадські простори поряд можуть підвищити вартість комерційної нерухомості для замовника.

«Це прості на перший погляд меблі, але це – як індивідуальний пошив костюма. Він може бути простим, але точно зробленим під вас», – описують у Conc свої меблі.

Фото: Анна Лисун

А от з виготовленням меблів для комунальних та державних підприємств поки не склалося. У компанії пробували подаватися на тендери (випливаюче: перший етап публічних закупівель, коли замовники тільки дізнаються про можливі ціни на проект), та далі справа не пішла. Вважають, що замовника відлякала ціна на меблі: вони у Conc немалі, але й гарантію на свої вироби можуть дати більшу. Але замовники найчастіше звертають увагу лише на вартість пропозиції.

А от за кордоном вироби Conc, розповідають Олександри, уже встигли себе зарекомендувати. Наприклад, меблі їх виробництва уже є в Швейцарії — в невеликому кафе, яке там відкрив українець. Conc усе виготовляли в Україні і експортувати готові вироби на об’єкт — в курортне місто Монтре на Женевському озері. І попри те, що логістика виявилася складною і витратною, а у Швейцарії і самі вміють робити відмінні вироби з бетону, таке рішення себе виправдало — остаточна сума для замовника все одно виявилася меншою з українськими меблями. Готовий проект, розповідають, добре прижився і сподобався місцевій публіці.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 300 днів. За цей час ми опублікували 23652 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button