Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Липова алея в Ужгороді. Фото: pmg.ua

Громада Ужгорода протестує проти розробленого міською владою проекту реконструкції Липової алеї на набережній Незалежності, повідомляє Історична правда.

Липову алею, що простягається на 2,2 км уздовж правого берега ріки Уж, створили у 1928 році за Чехословацької влади. Її називають найдовшою липовою алеєю в Європі. На набережній висаджено кількасот лип різних видів, що квітнуть по черзі з травня по липень. Алея входить до кварталу Малий Ґалаґов, де сконцентровано об’єкти архітектури міжвоєнного модернізму.

У травні до Ужгорода прибув прем’єр-міністр Володимир Гройсман, якому мер Ужгорода Богдан Андріїв розповів про плани включили квартал Малий Ґалаґов до Списку світової спадщини ЮНЕСКО. Незабаром Кабмін надав на ремонт набережної 21 млн грн.

Квартал Малий Ґалаґов. Фото: 0312.ua

Розроблений владою проект реконструкції набережної Незалежності передбачає заміну покриття алеї на гранітну плитку, покриття основної дороги асфальтобетоном, облаштування велодоріжки та трьох велопарковок, покриття плиткою тротуару вздовж дороги, заміну лавок, смітників та освітлення, передає Depo.Закарпаття.

Проект реконструкції Липової алеї в Ужгороді // Depo.Закарпаття.

Місцеві мешканці, урбаністи та громадські організації виступили з критикою проекту. Утворився рух SaveNabka («набкою» в Ужгороді називають набережну). Минулого тижня місцеві блокували початок робіт, а другого вересня влаштували чисельний протестний мітинг.

Урбаністка Ліна Дегтярьова назвала майбутню реконструкцію «хардкором у стилі спальних районів пострадянських міст». На її думку, на набережну достатньо зробити інклюзивною та облаштували велодоріжки на асфальтній поверхні.

«В плані є все – заміна нових лавочок на ще новіші, вирубка дерев, знищення чеської бруківки на користь мерського бетону. Без фахових консультацій. Без громадського обговорення. Без нагляду спеціалістів», – описує проект реконструкції мистецтвознавиця Зоя Звиняцьківська.

Вона наголошує, що заміна покриття на ФЕМ пов’язана з тим, що мер Ужгорода володіє заводом з виготовлення бетонної плитки.

Активісти склали звернення до прем’єра Гройсмана з проханням відтермінувати ремонт Липової алеї щонайменше на рік. Підписанти, серед яких – Юрій Андрухович, Олександр Ройтбурд, Віра Балдинюк, Ірина Цілик та інші – нарікають, що проект затверджено вкрай непрозоро, без попереднього наукового дослідження та аналізу ситуації, без консультацій з представниками ЮНЕСКО, без обговорення в експертному середовищі та без громадських слухань.

Підписанти наголошують, що роботи доручили ТОВ «КБК», який має відкриті кримінальні провадження за ч. 1 ст. 367, ч. 1 ст. 364 та ч. 5 ст. 191.

Тим часом 31 серпня на набережній вже почалися підготовчі роботи у рамках капітального ремонту. Мер Ужгорода запевняє, що після ремонту Липова алея виглядатиме так само, як і зараз.

«Тут вручну (без застосування важкої техніки) знімуть теперішній шар бруківки, до речі, не автентичної, а вимощеної у 1984 році, та замінять її на нову, з природного каменю», – стверджує Андріїв.

Плитка на Липовій алеї в Ужгороді. Фото: Богдан Андріїв / Facebook

Зазначимо, що днями прокуратура Закарпаття направила меру Ужгорода Богдану Андріїву підозру про розкрадання 6,5 млн грн під час реконструкції винного льоху XVIII століття «Совине гніздо».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button