Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Мер Дніпра, Борис Філатов, 21 вересня повідомив, що три нові станції дніпровського метрополітену проектуватиме британське бюро Zaha Hadid Architects.

Онлайн-журнал «Хмарочос» згадує об’єкти, збудовані за проектами бюро останнім часом, щоб зрозуміти, чого очікувати від станцій «Центральна», «Театральна» та «Музейна» у Дніпрі. Варто зауважити, що всі представлені об’єкти Zaha Hadid Architects в статті перемогли в міжнародних архітектурних конкурсах, перш ніж із студією були підписані контракти.

Залізнична станція в Афраголі

Фото: Hufton + Crow / archdaily.com

Залізнична станція в італійському місті Афрагола була завершена у 2017 році. Її збудували, щоб задовольнити мережу залізничного транспорту на півдні Італії, що активно зростає. У майбутньому цей великий транспортний вузол повинен обслуговувати до 32 тисяч людей на день.

Специфічна форма станції була зумовлена основними пішохідними потоками у цьому місці. Будівля фактично є мостом, прокладеним над вісьма залізничними коліями станції, що повинен скоротити шлях для пасажирів, що здійснюють пересадку, сідають на потяг або сходять з нього в Афраголі. Широкі вхідні комплекси станції також забезпечені необхідною інфраструктурою, на кшталт вбиралень, кав’ярень, місць для оцінювання тощо.

Фото: Hufton + Crow / archdaily.com

Основою будівлі стали сталеві рейки та матеріал під назвою коріан. Залізнична станція побудована з дотриманням вимог екологічності та сталого розвитку. Тут встановлені сонячні панелі, є природне освітлення та вентиляція, спеціальна система охолодження та нагрівання повітря, що дозволяють мінімізувати витрати електроенергії

Головний офіс порту в Антверпені

Фото: Helene Binet / archdaily.com

Порт Антверпен в однойменному місті в Бельгії є одним з найбільших в Європі. У 2007 році організація почала шукати нову будівлю для свого офісу, що змогла б задовольнити потреби зростаючого штату. Врешті, було обрано територію старої пожежної станції на узбережжі. Організація оголосила архітектурний конкурс, головною умовою якого було збереження старої будівлі при будівництві нового офісу.

Фото: Tim Fischer / archdaily.com

Найбільш вражаючим виявився проект  Zaha Hadid Architects. Вони запропонували  надбудувати офіс над пожежною станцією замість розширення будівлі, що закрило б принаймні один із фасадів. Внутрішній двір станції був перекритий скляним склепінням і став місцем рецепції для нового офісу. Будівлю завершили у 2016 році.

Скляний фасад надбудови утворений трикутниками, що переливаються. З одного боку, такий фасад переосмислює звання Антверпена як міста діамантів. З іншого – імітує водні брижі та віддзеркалює небо та воду, якою оточений офіс порту.

Міжнародний центр культури і мистецтв Чанша

Зображення: Courtesy of Zaha Hadid Architects / archdaily.com

Zaha Hadid Architects отримали право спроектувати величезний культурний центр у місті Чанша у Китаї після перемоги у конкурсі у 2011 році. Проект, запропонований бюро, традиційно включав велику кількість криволінійних форм. Вони формують три окремі будівлі, поєднані пішохідними просторами, створюючи простір, що повинен стати центром сучасного мистецтва перформансу.

Зображення: Courtesy of Zaha Hadid Architects / archdaily.com

Відкриття центру відбулося у вересні 2017 року. Він включає театр, розрахований на 1800 місць, музей сучасного мистецтва та багатофункціональний простір. Комплекс спроектований для того, щоб приймати шоу світового рівня, і тому забезпечений усією необхідною технічною інфраструктурою, а також барами, ресторанами, VIP-зонами тощо.

Хоча установи комплексу працюють автономно, завдяки сформованому простору вони утворюють безперервну послідовність міських та мистецьких можливостей. Їх робота скоординована таким чином, щоб 24 години на добу забезпечувати привабливість центру для відвідувачів.

Порт в Салерно

Фото: Helene Binet / archdaily.com

У 2000 році студія Zaha Hadid Architects перемогла у міжнародному конкурсі на проектування нового порту для італійського міста Салерно. Це був важливий проект для міста, що повинен був поєднати давні морські традиції з історичним полотном міста.

Будівля була закінчена у 2016. Описана студією як подібна до устриці, вона функціонально та візуально забезпечує плавний перехід між водою та сушею. З вікон порту відкривається прекрасний вид на прибережну територію та частину міста.

Фото: Helene Binet / archdaily.com

Порт складається з трьох основних частин – офісу прикордонного контролю, терміналу для міжнародних та внутрішніх туристів. Оновлений порт дозволив збільшити пасажиропотік на півмільйона людей на рік, чим забезпечив економічний розвиток та створення нових робочих місць у місті.

Центр Гейдара Алієва в Баку

Zaha Hadid Architects виграли конкурс на проектування цього об’єкту у 2007 році. Будівля повинна була перервати традицію радянської монументальної архітектури, поширеної в Азербайджані, та показати чутливість місцевої культури разом з оптимізмом нації, що рухається у майбутнє.

Фото: Iwan Baan / archdaily.com

У центрі Гейдара Алієва розмістилися виставкові зали, концертний хол, музей та бібліотека. Він розташований на відкритій площі, підлога якої буквально піднімається щоб створити хвилеподібний фасад будівлі.

Фото: Hufton + Crow / archdaily.com

Будівництво центру закінчилося у 2013 році. Проект здобув звання «Дизайн року» від Музею дизайну у Лондоні. Заха Хадід стала першою жінкою, робота якої отримала цей приз.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button