Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Володимир Хенгістов побував на презентації проекту торгово-розважального центру Ocean Mall, який зводять поруч з «тарілкою» — невизнаною законом пам’яткою київського модернізму на Либідській площі. Девелопери запевняють, що вона буде збережена в найкращому вигляді — хоча проект її реставрації і досі ніхто не бачив.

Презентація проекту Ocean Mall, який планують відкрити влітку 2019 року, розпочалася доволі оптимістично. Автори концепції запевняють, що новий ТРЦ не тільки вдихне у район нове життя, але й вирішить місцеві проблеми з транспортом. Зокрема, допоможе ліквідувати затори, які вже багато років утворюються біля сусіднього ТРЦ — Ocean Plaza.

«Інвестор профінансує будівництво автомобільної розв’язки в районі Либідської площі, — обіцяє генеральний директор компанії NAI Ukraine Віталій Бойко. — Заїзд до торговельного центру буде з проспекту Дружби Народів, а з протилежного його боку облаштують парковки».

Також, на додачу до нової розв’язки, поблизу Ocean Plaza та Ocean Mall збираються відкрити ще й станцію наземної міської електрички. Втім, коли це станеться — не уточнюють.

Власник Ocean Mall, девелопер Вагіф Алієв, називає його «головним ТРЦ у центральній частині Києва». Як же він виглядатиме?

Старий проект Ocean Mall, розроблений архітектурною студією А. Пашенько

Його площа становитиме 300 тисяч квадратних метрів, а сама будівля матиме п’ять поверхів. На першому поверсі відкриється «делікатесний супермаркет» і перший в Україні магазин IKEA, який працюватиме у новому міському форматі.

Представник «IKEA Південно-Східна Європа» Владислав Лаліч розповів, що компанія почала розробляти цей формат лише на початку цього року, помітивши «радикальні зміни у рітейл-бізнесі».

«Така тенденція сьогодення: містяни хочуть робити покупки, не відходячи далеко від свого будинку. Тож ми хочемо бути більш доступними та сучасними. До речі, Київ — одне з небагатьох міст, де ми запускаємо цю інновацію. Нашу майбутню локацію ми обрали через розвинену інфраструктуру цього району та його транспортну доступність», — розповідає він.

«Ця компанія завжди дуже обережно виходить на нові ринки, — каже Вагіф Алієв. — Тому якщо відкривається ІКЕА, це означає, що у нас стабільність в суспільстві, а з економікою — все гаразд. Та й подивіться, скільки зараз будується житла — бо на це є попит, Київ розвивається!».   

Ще три поверхи займуть магазини, де будуть представлені всі цінові категорії — від дорогих бутиків до ощадливого мас-маркету.

Тут буде чотири сотні магазинів на будь-який смак. Та шість тисяч машиномісць.

На останньому поверсі розміститься гігантська зона розваг площею 30 тисяч квадратних метрів.

«Тут будуть найсучасніші атракціони, в тому числі — із використанням технологій віртуальної реальності. І відкриття деяких з них буде світовою прем’єрою — таких ще немає в жодній країні світу», — запевняють девелопери.

Також Вагіф Алієв проанонсував, що через два роки подібні торговельні центри з’являться ще в десяти районах Києва — де є великий людський трафік і зручний доступ до метрополітену.

«Такого ви не побачите в жодному іншому місті Європи, — розповідає девелопер. — У людей має бути місце, куди вони могли б ходити з дітьми. Згадайте ті місця, де ми будували наші перші торговельні центри — Мандарин плаза або Блокбастер. Це були справжні смітники. Ми ж беремо ці пустирі та будуємо замість них шедеври!».

«Якщо в ТРЦ менше 50 тисяч квадратних метрів з найрізноманітнішими функціями  — це вже не ТРЦ, а звичайний магазин, де торгують одягом. Тут мають бути І кінотеатри, і концертні зали, і американські гірки», — продовжує він.

Що ж стосується будівлі Інституту науково-технічної та економічної інформації, то девелопери одностайно запевняють: рендери, де «тарілка» зображена із сучасним хромованим фасадом, вже не актуальні і взагалі незрозуміло як опинилися у презентації. Мовляв, пам’ятка буде відновлена і в ній працюватиме музей науки.

«Кажуть, нібито я захопив “тарілку” і хочу її знищити, — обурюється Алієв. — І при цьому ми вже вклали в неї десятки мільйонів доларів — просто щоб вона не пішла під землю. Ця будівля зведена на стрічковому фундаменті, зараз повз неї просто не можна ходити, нам доведеться укріплювати фундамент за допомогою буронабивних паль. Проект реконструкції ми узгоджуємо з її архітектором, Флоріаном Юр’євим. Ми вже пересклили висотку поруч — і нам на це ніхто не дав жодної гривні!».  

Останній оприлюднений проект Ocean Mall. Нові візуалізації, у яких ТЦ відступає від «тарілки», не оприлюднені.

Голова правління групи Mandarin Plaza Олександр Черницький також запевнив «Хмарочос», що будь-які роботи у «тарілці» проводитимуться лише під наглядом архітектора Юр’єва.

«Без нього ми не ступаємо жодного кроку, — каже він. — “Тарілку” відновлять у тому вигляді, як її задумував архітектор, в ній буде розміщений науково-освітній музей. Ми постійно на зв’язку з ініціативною групою (спільнота захисників київського модернізму — ред.). Ми дійсно обіцяли їй, що набагато раніше оприлюднимо цей проект. Але він вже майже готовий, незабаром самі зможете в цьому впевнитися».  

Втім, захисники «тарілки», з якими зв’язався «Хмарочос», цього оптимізму не поділяють.

«Девелопер узгодив з архітектором Юр’євим лише проект засклення інститутської 16-поверхівки, — каже співзасновниця спільноти #Savekyivmodernism Ольга Терефеєва. — Флоріан Ілліч дійсно входить до складу консультативної групи, але його рекомендації не беруть до уваги. Зокрема, відкинули його пропозицію щодо облаштування вхідної групи.

Два місяці тому відбулася наша остання зустріч із представниками забудовника. Тоді нам пообіцяли, що  “тарілку” лише якісно відремонтують; що через неї не входитимуть до торговельного центру; що будівля Ocean Mall “відступить” від неї на вісім метрів.

Згодом один із заступників міністра освіти Лілії Гриневич, до якої ми неодноразово зверталися за підтримкою, заявив нам, що одним ремонтом обійтися не можна й “тарілці” потрібна повна реконструкція, але фінального проекту забудовник надати не може. І з того часу на зв’язок з нами ніхто не виходив…».

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button