Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У рамках міжнародної архітектурної конференції «Architecture of the future» у Києві відбулася лекція представника британського бюро Foster + Partners Халеда Елашрі.

«Хмарочос» відвідав його виступ та поспілкувався з дослідником про нові технології, архітектуру майбутнього та проблему збереження історичних районів.

Халед Елашрі (Khaled Elashry) – член групи прикладних досліджень і розробок у архітектурному бюро Foster + Partners та викладач архітектурної школи Бартлетт. Його дослідження мають на меті поєднати останні досягнення у робототехніці, VR, візуалізації даних та виробництві з завданнями, які постають перед архітекторами. Серед останніх проектів, над якими працював Елашрі, – новий аеропорт у Мехіко, стадіон Лусаіл у Катарі та павільйон Об’єднаних Арабських Еміратів на Expo 2015.

Майбутнє вже поряд

Одним з найвизначніших проектів нашого агентства був скляний дах для Британського музею. Завдання ускладнювалося його формою: конструкція повинна була сходитися від прямокутної основи до круглого центру. Крім того, цей центр був насправді зміщений. Але завдяки математику Крісу Вільямсу та спеціальному програмному забезпеченню нам вдалося спроектувати цю конструкцію. Вона складається з понад трьох тисяч унікальних панелей.

Сьогодні ми все ще намагаємося мислити широко та торкатися тих сфер, які досі не були дослідженні архітекторами. Робототехніка, віртуальна та доповнена реальності, машинне навчання – вони активно розвиваються, але поки не мають тісних зв’язків з архітектурою та проектуванням. Ми намагаємося їх поєднати. Уже скоро подібні технології вийдуть на ринок, і якщо наша компанія хоче використати їх першими, нам варто поквапитися.

Креслення: Foster+Partners

Подібні технології забезпечують нас кращими інструментами для візуалізації проектів. Це дозволяє побачити проблеми та недоліки на ранніх стадіях проектування, не витрачаючи час та ресурси на більш детальний план. Маючи перед собою модель у віртуальній реальності, ми маємо змогу «фізично» переміщати блоки та елементи конструкції проекту, ми можемо швидко оцінити, який вплив матиме кожна внесена зміна. Крім того, можна одразу запустити аналіз та отримати необхідні числові показники нової моделі. З часом замість того, щоб постійно проводити тести, ми зможемо просто запропонувати комп’ютеру надати найвідповідніші варіанти.

Британський музей. Зображення: Foster+Partners

Ми намагаємося зробити наші VR-інструменти максимально інформативними. Наприклад, архітектор може не лише пройтися власним проектом, але й отримати під час цього додаткову інформацію. Зокрема, про температуру на сонці та в затінку, силу та напрям вітру у конкретній точці. Таким чином, ми можемо проектувати, опираючись на добре поінформовані рішення, а не лише вдалий зовнішній вигляд.

Зараз нам доступні технології з рендерингу, які забезпечують не просто точне, а натуралістичне зображення. У базі даних нашої компанії є три тисячі зразків різноманітних матеріалів. Архітектори та дизайнери таким чином можуть перевірити, як ці матеріали будуть взаємодіяти між собою та різними джерелами освітлення. Ми також активно спостерігаємо за розвитком робототехніки. Можливо, у майбутньому вона буде здатною забезпечити виготовлення необхідних для будівлі унікальних елементів швидше та дешевше, ніж традиційні методи.

Скляний дах Британського музею. Зображення: Foster+Partners

Нова архітектура

Чимало технологій, які ми використовували у своїх проектах кілька років тому зараз уже доступні широкому загалу.  Не всі архітектори можуть мати достатньо потужні комп’ютери, але вони точно можуть використовувати подібне програмне забезпечення у менших масштабах. Сьогодні усі намагаються викласти власні напрацювання у відкритий доступ, адже розуміють: відкриті джерела дозволяють всій системі прогресувати швидше.

Існує багато аспектів, які у недалекому майбутньому можуть зійтися та кардинально змінити архітектуру. Перш за все, може зникнути необхідність у тих приміщеннях, які ми проектуємо зараз. Наприклад, кому потрібні великі зали для переговорів, коли можна зустрітися у віртуальній реальності?

Зараз ми проектуємо будівлі, що повинні простояти більше ніж століття, але люди, що житимуть за сто років, будуть дуже відрізнятися від сучасників. Будуть відрізнятися їхні потреби. І це є проблемою для архітектури. Яким нам варто збудувати офіс компанії, якщо ми не впевнені, чим вона займатиметься за двадцять років?

Саме тому адаптивність є ключем до архітектури майбутнього. Ми говоримо про будівлі, які зможуть змінювати форму та пристосовуватись до потреб своїх мешканців. Це можна забезпечити як фізично, так і за допомогою аугументацій на кшталт проекцій. Хоча і не оснащений поки технологіями з наукової фантастики, Apple Park campus в Каліфорнії вже проектувався з думкою про можливі зміни в майбутньому. Цей офіс буде здатний прилаштуватися, наприклад, до нової бізнес-моделі компанії.

Старі будівлі

Подібні новації лише посилять питання балансу між новим та старим у містах. Можливо, у майбутньому нам вдасться органічно поєднати архітектуру різних епох змінюючи не самі будівлі, а сприйняття простору. Для цього можна використити ті ж проекції.

Це особливо актуально для Європи, тут є велика кількість історичної забудови, яку хочеться зберегти. І, на мій погляд, важливо залишити атмосферу цих історичних міст. Але чимало старих будинків уже не здатні виконувати свої функції.

Тому такий підхід не може стосуватися усієї забудови. Для частини будівель ми можемо зберегти фасад та модернізувати те, що за ним. З часом у містах з’являється все більше людей, і ми просто не можемо дозволити собі велику кількість будівель, які не функціонують відповідно до вимог часу.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button