Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Навколо англійської мови безліч міфів, які заважають її вивчати. Дехто впевнений, що говорити можна лише запам’ятавши декілька тисяч слів, дехто взагалі відмовляються вчити іноземну мову — каже, що не має часу, мотивації або впевненості, що все вдасться.

Разом з курсами Англійської Space Deer руйнуємо 10 міфів про англійську мову та даємо поради, як позбутися стереотипів під час її вивчення.

Міф 1. Англійську можна вивчити самостійно

Якщо ви поліглот, вже знаєте п’ять іноземних мов, маєте навички самонавчання, то й англійську швидко опануєте. В інших випадках ви не зможете досягти високого результату. І на це є три причини:

Немає фіксованих занять. Самостійне вивчення англійської, як правило, має хаотичний характер: сьогодні ми вчимо нові слова, завтра — граматику, потім на декілька днів можемо взагалі забути про заняття. Щоб опанувати мову, недостатньо вчити її тільки у вільний час, — до всього процесу потрібно ставитися серйозніше.

Політолог та лінгвіст Метью Юлден вважає, що регулярні заняття мовою приносять найбільшу користь. Адже, якщо ви вчите її тільки два рази на тиждень, то швидко можете забути. Він радить займатися англійською хоча б півгодини вдома, але систематично. Якщо часу взагалі обмаль, то виділяйте по 10 хвилин зранку, вдень та ввечері.

Відсутність правильної методики. Складно самостійно оцінити власний рівень знань. Ви не бачите своїх сильних та слабких сторін, тому не зможете скласти адаптовану програму навчання. Саме для цього потрібен викладач — він підбере доречний матеріал та методи його опрацювання, проаналізувавши ваші знання, уміння, спосіб сприйняття інформації та особливості мислення. Це особливо важливо на початку навчання.

 Навіть, якщо ви цілодобово будете навчатися самостійно, але не використовуватимете своїх знань на практиці — все марно. Перевага курсів або індивідуальної роботи з викладачем в тому, що ви більше говоритимете англійською. Також корисними будуть заняття в групах з іншими людьми. Політолог Метью Юлден зазначає, що такий підхід перетворить нудне навчання в ігрову розважальну форму, а це полегшить краще засвоїти та закріпити нові знання.

Міф 2. Після 30-ти пізно вчити мову

Є стереотип, що мову потрібно вчити змалку, бо у зрілому віці це робити дуже складно. Однак, переконливих досліджень, які б підтверджували цю думку, немає. Так, дітям легше запам’ятовувати нову інформацію, але це не означає, що дорослі приречені.

Іспанський професор нейробіології Альберт Коста стверджує, що вік дає людям свої переваги. Дорослі зазвичай мають більший словниковий запас на своїй рідній мові, ніж діти, тому здатні краще сприймати і розуміти англійську лексику. До того ж, завдяки життєвому досвіду люди у віці є більш мотивованими та зосередженими на виконанні завдань, швидше розуміють граматику і встановлюють логічні зв’язки.

Міф 3. Вчити англійську потрібно тільки з носіями мови

Носії мови дійсно прекрасні вчителі, адже володіють живою мовою. Але процес навчання з ними може бути малопродуктивним через мовні непорозуміння. Наприклад, будьте готовими до того, що «нейтів» пояснить вам якесь правило, а ви нічого не зрозумієте. До того ж, носії мови не зможуть розповісти про деякі фонетичні особливості —  як правило, вони не задумуються про це. Якщо ви тільки починаєте вивчати англійську, краще віддати перевагу викладачам з вашої країни, а з носіями займатися вже на більш високому рівні.

Міф 4. Спочатку треба вивчити, а потім говорити

Люди часто соромляться говорити англійською через неідеальну вимову чи незнання достатньої кількості слів. Запевняють себе, коли все вивчу, тоді й почну розмовляти. Це неправильний підхід. Чим більше ви будете спілкуватися англійською, тим швидше подолаєте мовний бар’єр і позбудетеся помилок. При цьому ваша письмова мова може бути практично ідеальною, адже перед тим, як щось написати, ми думаємо, як правильно сформулювати ту чи іншу фразу. В усному мовленні такої можливості немає, тому мистецтво говоріння потрібно відшліфовувати з самого початку.

Поліглот Метью Юлден каже, що говорити мовою, яку тільки починаєте вивчати, — це переконувати себе у власному успіху. Нехай у незначному, але навіть маленький результат — вже крок уперед. Юлден вільно володіє дев’ятьма мовами, але продовжує вивчати нові. Практикувати починає одразу ж. Наприклад, у подорожах заходить в ресторан і ламаною новою мовою замовляє там собі поїсти.

Міф 5. Вивчення англійської забирає багато часу

Це одна з найпопулярніших відмовок, чому ми досі не вчимо англійську. За даними американського дослідника Адама Альтера, близько чверті свого активного часу люди проводять у соцмережах. Для вивчення англійської ж потрібно дві-три години щотижня на заняття з викладачем та приблизно стільки ж для самостійного опрацювання матеріалу. Порівняно з постійним скролінгом соцмереж, не так й багато.

Вивчати англійську можна методом «занурення». Це не забирає час на окремі заняття та, як стверджують дослідження, є одним з найефективніших методів навчання. Програма-мінімум, яка доступна кожному, — це читати новини на англомовних ресурсах, поставити англійську мову у фейсбуці, переглядати фільми мовою оригіналу та стежити за постами англомовних юзерів у твіттері.

Ще п’ять міфів руйнує АнтиШкола англійської SpaceDeer.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button