Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23645 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Вівці у загоні у Тульчині. Фото: facebook.com/animalsosodessa

Через численні протести зоозахисників сотням овець, які два тижні перебували зачиненими у контейнерах у морському порту Чорноморська, вдалося поки що уникнути «ліквідації». Проте близько 50 з них перебувають у критичному стані.

Історія 300 овець набула розголосу кілька днів тому. Шостого жовтня українська компанія «Украніксар» відправила вантаж із вівцями романівської породи до Туреччини, але покупець, який хотів придбати їх для розведення, не з’явився. 12 жовтня овець повернули назад в Україну.

Держпродспоживслужба заявила, що тварин не можна тримати в Україні, аргументуючи тим, що вантаж побував на території Туреччини, де реєструють інфекційні захворювання. Було вирішено вбити овець на полігоні у Вінницькій області – за словами зоозахисників, це значить спалити.

Два тижні тварини стояли у вантажівці у порту Чорноморська без їжі та води. Близько півсотні з них померли від голоду та трупної отрути. За словами зоозахисників, багато овець були вагітними, й протягом цього часу в них сталися викидні, а новонароджених ягнят затоптали.

Волонтери намагалися годувати овець крізь щілини у вантажівці. Фото: Думская

«Тварини живуть на трупах своїх братів, довкола страшенний сморід. Написали знову в Київ, тепер чекаємо відповіді на запит про утилізацію абсолютно здорових тварин. Тобто їх можна тільки вбити і утилізувати, бо навіть повернуть на власну ферму я не можу – мені це заборонили», – розповіла директорка компанії «Украніксар» Олена Севинч виданню Думская.

27 жовтня тварин у супроводі волонтерів вивезли з порту й доправили до Тульчина Вінницької області. Там їх вивантажили у загін і забезпечили сіном і водою. Водночас близько 50 з них лишаються у критичному стані, чотири вівці померли вже у Тульчині. Частина тварин осліпла через стрес, у деяких атрофувалися кінцівки. В деяких овець обскубана шерсть – волонтери стверджують, що через голод вони гризли одна одну.

У деяких овець частково відсутня шерсть – тварини скубали одна одну від голоду. Фото: facebook.com/animalsosodessa

Як повідомляє «Громадське», ветеринари оглянули овець і взяли в них проби крові на віспу та ящур. Результати аналізів будуть готові за сім днів. Якщо хоча б в однієї тварини підтвердиться віспа чи ящур, усіх тварин «утилізують». Якщо захворювань не виявлять, овець повернуть власниці.

Одеська поліція відкрила два кримінальних провадження за статтями 251 (порушення ветеринарних правил) і 299 (жорстоке поводження з тваринами).

29 жовтня зоозахисники провели мітинг під будівлею Держпродспоживслужби у Києві. Вони вимагали притягнути винних у стражданнях і смерті овець до відповідальності, а також заборонити приймати живий вантаж у портах, де немає карантинного майданчика для вигулу тварин та доступу до їжі. Також вимагають законодавчої заборони на тривале – понад вісім годин – транспортування сільськогосподарських тварин.

Мітинг проти жорстокого поводження з тваринами. Фото: facebook.com/UAnimals.official

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button