Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Hanna Kiseleva / Facebook

КО «Київзеленбуд» проведе другого листопада тендер на капітальний ремонт фонтана «Самсон» на Контрактовій площі. Згідно з інформацією на ProZorro, очікувана вартість робіт складає 2,4 мільйона гривень.

Підрядник має вручну розібрати і перемостити бруківку, відреставрувати ліпнину та архітектурні деталі, прокласти труби водопостачання та замінити чашу фонтана.

Скульпторка Ганна Кисельова та києвознавець Олександр Ройтман, які опікуються фонтаном на волонтерських засадах, вважають, що така сума суттєво завищена, адже більшість заявлених робіт – не лише зайві, а й небезпечні.

Зокрема, вони наголошують, що «Самсон» не потребує заміни чаші, оскільки вона зроблена у моноліті з фігурою, тож під час її демонтажу скульптура може розсипатися.

Також волонтери стверджують, що не потрібні заміна водотоку (з 1982 року там стоять мідні труби при цьому одна з них вправлена в тіло лева), реставрація ліпнини (весь верх ротонди – у відмінному стані), демонтаж бруківки (вона теж у хорошому стані) та особливо встановлення інформаційного щита.

Фото: Hanna Kiseleva / Facebook

Згідно з проведеною волонтерами експертизою, фонтан «Самсон» потребує очищення і реставрації чаші, ремонту пошкоджень підмурка ротонди, реставрації статуї, заміни люка, фарбування ротонди, невеликої реставрації бруківки, встановлення освітлення та камери спостереження. За підрахунками, це обійдеться у 250 тисяч гривень.

У 2015 році невідомі пофарбували статую Самсона разом із левом бронзовою фарбою. У скоєнні благоустрою підозрювали «Київзеленбуд», оскільки фонтан перебуває на балансі Подільського управління зелених насаджень. Проте в РДА запевняли, що доручення фарбувати Самсона ніхто не давав. Згодом Кисельова перефарбувала фонтан у звичний колір.

Нинішня скульптура Самсона є копією скульптури, створеної у 1749 році й розібраної в 1934-му. Альтанку було побудовано у XVII столітті.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button