Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Unsplash

Київ входить до десятка міст із найбільшим забрудненням повітря, заявив директор Центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського, член Вченої ради Українського географічного товариства Олександр Косовець в інтерв’ю КиевВласть.

За його словами, найбрудніше повітря у місті зазвичай фіксують з червня по серпень. Зокрема, цього року метеорологи спостерігали тенденцію підвищення рівня забруднення. З січня по травень стан забруднення повітря оцінювали як «високий», з червня по серпень – «дуже високий», а у вересні забруднення знизилося до «високого».

«Ситуація не критична, але те, що Київ входить у десятку найбрудніших міст України – це факт», – зазначив Косовець.

Джерелом забруднення виступають автомобілі та промислові викиди, зокрема завод «Енергія» та Бортницька станція аерації. За певних погодних умов – спека і слабкий вітер – шкідливі домішки накопичуються біля поверхні землі. Наприклад, погіршують екологічну ситуацію роботи з заміни асфальту, коли на дворі сильна спека. Тому експерт не радить здійснювати їх у спекотні дні.

Серед найбільш забруднених районів Києва Косовець відзначив Бессарабську площу, проспект Перемоги поблизу метро «Святошин»), Деміївську площу, район метро «Шулявська», бульвар Лесі Українки та Оболонський проспект. За його словами, цьому сприяють два фактори: велике скупчення автотранспорту та рельєф.

«Наприклад, Бессарабська площа розміщена як у котловані, де немає достатнього руху повітря. Ситуацію можна було б покращити, якщо транспорт пустити через підземні тунелі. Але в нас все навпаки: транспорт назовні, а магазини під землею», – вважає Косовець.

Серед найчистіших житлових масивів столиці – Троєщина, Теремки та Виноградар, де досі зберігаються зелені зони.

«Для всіх районів Києва є великою проблемою скорочення площ зелених насаджень та заміна скверів на висотні будинки», – зазначив експерт. Він додав, що варіантом зниження забруднення повітря може бути перехід на електротранспорт.

Читайте також: Звідки береться пил у Києві

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button