Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Geo Leros

ЖК «Ярославів Град» закриває мурал італійського художника Фабіо Петані на вулиці Бульварно-Кудрявській, пише на своїй сторінці у Facebook Geo Leros. 

Мурал під назвою «Фтор» — частина світового проекту Art United Us, в рамках якого художники вже створили двісті муралів (сто з яких — в Україні).

«Робота складається з двох концептуальних частин. Перша — це мальва, типова рослина України. Друга — фтор, хімічний елемент. Переклад фтору з латини означає  потік світла. Таким чином, світло є ще одною спільною частиною для обох», – пояснив роботу художник.

Торік проти муралу виступали деякі жителі будинку, викликали поліцію та писали заяви у прокуратуру Києва про відкриття кримінальних проваджень. Мешканка Ольга Іванова висловлювала сумнів, що малюнок пасує історичному будинку і відповідає стилю мікрорайону, а також припускала, що таким чином приховали тріщини на стінах.

Активістка Лідія Гончаренко стверджувала, що в ініціаторів створення муралу бракувало необхідних документів, зокрема контрольної картки благоустрою і проектної документації. Підґрунтям для розпису став лист від Шевченківської РДА, в якому вона «не заперечує» за умови дотримання законодавства. Водночас, наголошує Гончаренко, мурал суперечить закону про охорону культурної спадщини та закону про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку.

Будівництво ЖК «Ярославів Град» на місці колишнього Сінного ринку розпочалось у березні 2016 року. У листопаді 2017 року, після громадських протестів, мер столиці Віталій Кличко підписав меморандум із замовником будівництва — ТОВ «Емпоріум Пропертіз».

Обидві сторони домовилися про зниження висотності будинків на один поверх. Відтак найвищі споруди житлового комплексу мають сягати «лише 19 поверхів».

Втім, ці зміни до проекту так і не були офіційно оприлюднені.

Читайте також: чому київські стінописи не є муралізмом, стріт-артом чи графіті?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button