Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

З настанням осені багато містян відчувають симптоми депресії і звинувачують у цьому холод, дощі та похмурі дні. «Хмарочос» руйнує міфи про сезонні психічні розлади та способи боротьби із ними.

Міф 1. Осіння і зимова депресії – це доведені факти

Звідусіль лунають поради про те, як уникнути або вилікувати сезонну депресію. Сумніватися можна у цих порадах, але не в існуванні самої депресії.

Як насправді? Доктор Орегонського університету в США Девід Кер провів дослідження за участі 800 осіб, щоб встановити, чи дійсно погана погода у холодні пори року дистабілізує психічний стан. Близько 92% респондентів повідомили про зміни настрою, проте вчені виявили, що вплив погоди на це був менший, ніж очікувалося.

Подібних висновків дійшла й інша група дослідників. Вчені під керівництвом професора психології Обернського університету Стівена Лобелло з’ясовували вплив пори року на розвиток депресії. Висновки опублікували у журналі Clinical Psychological Sciencе, який видає Асоціація психологічних наук.

Дослідники вивчили психічний стан 34 294 учасників, віком від 18 до 99 років. Для того, щоб визначити депресивні симптоми запитували, скільки днів протягом попередніх двох тижнів люди відчували симптоми депресії. Окрім того, вчені брали до уваги географію проживання кожного учасника. Таким чином, дослідники зважали на пору року, кількість та інтенсивність сонячного світла тощо.

Результатом дослідження стало те, що вчені не виявили жодних доказів зв’язку між симптомами депресії та будь-якою порою року. Тобто люди, які брали участь в опитуванні в зимові місяці, у період зменшення тривалості світлового дня, не мали помітно більшого рівня депресивних симптомів.

Дослідники стверджують, що наявність депресивного стану взимку не свідчить про те, що це відбувається внаслідок пори року. Тож, не можна вважати зимову депресію поширеним розладом.

Фото: unsplash

Міф 2. Кондитерські вироби допомагають боротися з депресією

Хіба є кращий рецепт від осіннього смутку, ніж пончики, тістечка та круасани з магазину? І смачно, і самому готувати не доведеться. Так боротися з депресією вдвічі приємніше й дієвіше.

Як насправді? Вчені та випускники декількох іспанських університетів створили проект Seguimiento Universidad de Navarra і провели опитування серед 5 038 чоловіків та 7 021 жінок, щоб дізнатися, як вживання фаст-фуду та магазинних кондитерських виробів впливає на психічний стан людей. Середній вік учасників становив 37 років.

Тож, дослідники проаналізували склад фаст-фуду та кондитерських виробів і встановили взаємозв’язки між окремими компонентами та захворюваннями. Зокрема, ці продукти містять велику кількість трансжирів, які не лише сприяють розвитку серцево-судинних захворювань, а також негативно впливають на стан психічного здоров’я і спричиняють депресії. 

Таким чином, споживаючи їжу швидкого приготування або солодощі з магазину, депресію не тільки не можна подолати, а ще й існують ризики погіршити психічний стан.

Міф 3. Осіння і зимова депресія – загальнопоширений розлад

Щойно настають холодні пори року, більшість людей впадають у депресію через нестачу сонячного світла.

Як насправді? Королівська колегія психіатрів Великої Британії встановила, що лише 3% людей дійсно страждають від зимової депресії.

Вчені зазначають, що досі не встановлені точні причини виникнення сезонних афективних розладів. Так, є дослідження, які вивчають кореляцію між сонячним світлом та бадьорістю організму, апетитом і настроєм. Проте Королівська колегія психіатрів зауважує, що жителі північних районів не страждають від більшої кількості сезонних розладів, ніж мешканці інших регіонів. Це означає, що на психічний стан впливають інші фактори. Крім цього, деякі люди зазначають, що страждають від депресій у літню пору року.

Фото: unsplash

Міф 4. Чоловіки і жінки однаково страждають від сезонних депресій

Постраждати від депресії ризикують усі однаково, це не залежить від статі.  

Як насправді? Всесвітня організація охорони здоров’я зауважила, що жінки складніше переносять депресію. Їх більше непокоять тривожні стани та мігрені, ніж чоловіків. Психічні розлади – це одне з основних джерел втрати років здорового життя для жінок віком від 15 до 44 років. На противагу, чоловіки більше потерпають від розладів, спричинених вживанням алкоголю та наркотиків.

Вчені з різних університетів Великої Британії порівняли сезонну депресію у чоловіків та жінок на базі центру досліджень проблем здоров’я «Біобанк Великобританії».

Дослідники оцінювали наявність поганого настрою, напруженості та інших депресивних симптомів у різних статей з-поміж 150 000 учасників. До уваги також брали довжину світлового дня та погодні умови. Виявилося, що сезонність під час депресії з піками взимку характерна для жінок.

Вчені-психіатри з кафедри клінічних наук Університетської лікарні у шведському місті Умео провели дослідження психічного стану жінок і чоловіків у зимові місяці для того, щоб перевірити наявність відмінностей.

З жовтня до лютого у ньому взяли участь 2620 людей віком 35-85 років, з них 55,6% – жінок. В результаті з’ясували, що жінки мали в півтора рази вищі показники депресивних станів, ніж чоловіки. Також вчені зазначили, що з віком симптоми сезонної депресії зменшуються.

Міф 5.  Від осінньої депресії й поганого настрою
допомагають продукти з високим вмістом цукру

Усім відомо, що солодощі – це найкращий спосіб покращити настрій. Може, цукор – не найкорисніший продукт, проте з депресією боротися допомагає.

Як насправді? Вчені з кафедри епідеміології та громадського здоров’я Університетського коледжу Лондона проаналізували дані дослідження «Whitehall II», щоб дізнатися, чи є зв’язок між споживанням солодкої їжі та напоїв і депресією. Дослідження «Whitehall II» проводилося в 11 етапів з 1985 до 2013 років. Учасниками стали лондонці віком від 35 до 55 років. Для дослідження впливу спожитого цукру на виникнення депресії обрали декілька з етапів цього дослідження.

Спочатку здійснювалося лише опитування, потім вчені розпочали клінічні обстеження учасників. Зокрема, респонденти звітували про власний раціон, частоту змін настрою, регулярність депресивних симптомів тощо. У Великій Британії дорослі споживають приблизно вдвічі більше, а в США втричі більше цукру, ніж рекомендовано. Дослідження показало, що така їжа негативно впливає на психічне здоров’я у довгостроковій перспективі: через п’ять років призводить до рецидивуючої депресії.

У межах національного дослідження «Women’s Health Initiative», що проводиться у США з 1991 року, було проаналізовано, як впливає високий глікемічний індекс на розвиток депресії серед 93, 676 жінок віком від 50 до 79 років.

Фото: unsplash

Вчені спостерігали за тим, як змінюється глікемічний індекс щодоби в усіх учасників. Вони зауважили, що люди часто намагаються боротися з депресією, вживаючи багато солодощів. Задоволення від солодкої їжі може дати тимчасове заспокоєння тим, хто пригнічений, проте це короткочасний ефект. Такі солодкі продукти, як морозиво, молочний шоколад, солодкі йогурти, тістечка блокують збільшення в організмі важливої речовини – триптофану. Організм людини його не продукує, тому може отримати триптофан лише з їжі. Тож, після вживання солодощів у людини через короткий проміжок часу знову зростає тривога, дратівливість та голод.

Дослідження довело, що вживання продуктів з високим глікемічним індексом у довгостроковій перспективі може призводити до розвитку депресії у жінок. Тож, продукти з високим вмістом цукру лише погіршують негативний вплив на психічне здоров’я.

Міф 6. Взимку мозок працює гірше, ніж в інші пори року

Взимку мозок впадає у так званий сонний режим і хоче якомога менше працювати.

Як насправді? Нейрофізіологи Льєжського університету в Бельгії досліджували стан активності мозку 28 молодих чоловіків і жінок у різні пори року в лабораторних контрольованих умовах. Учасники розповідали про свій настрій, емоції, тривоги. Вчені зважали також на ритм сну, прийоми їжі, фізичну активність учасників, їхню соціальну взаємодію, а також на погодні умови. Окрім цього, учасникам потрібно було виконувати різні завдання в той час, як за допомогою спеціального медичного обладнання дослідники вивчали їхню мозкову активність.

Експерименти були спрямовані на перевірку пильності та пам’яті учасників. Основна ідея полягала в тому, щоб з’ясувати, чи мозкова активність учасників під час виконання цих завдань відрізнялася у різні пори року.

Вчені встановили, що рівень уважності, емоційний стан і рівень мелатоніну в учасників  майже не відрізнялися залежно від сезону. Вони майже завжди однаково добре виконували завдання. Таким чином, дослідження довело, що взимку мозок працює не гірше, ніж в інші пори року.

Міф 7.  Під час сезонних депресій завжди хочеться більше спати і їсти

Восени та взимку постійно хочеться спати і саме в цей час найлегше набрати зайву вагу через голод

Як насправді? Депресивні стани, які виникають в окремі пори року, називають сезонні афективні розлади або сезонні депресії. Дослідники американської організації Mayo Clinic, яка проводить медичні дослідження та здійснює клінічну практику, зазначають, що люди схильні страждати від сезонної депресії не лише у холодні пори року. Сезонні афективні розлади можуть виникати навесні і навіть влітку. Симптоми, характерні для цих періодів, також інші. Зокрема, люди відчувають проблеми зі сном: їх все частіше турбує тривога та безсоння. Також страждають на поганий апетит і втрату ваги. Тож, сезонні депресії бувають різні і симптоми, як правило, протилежні у холодні та теплі пори року.

Фото: unsplash

Міф 8. Світлову терапію можна призначати самому собі

У застосування світлової терапії немає нічого шкідливого. Це ж просто заміна сонця у похмурі дні.

Як насправді? Дослідниця Шері Мелроуз з Уніерситету Атабаски (Канада) вивчала вплив світлової терапії на організм людей, які страждають від сезонної депресії.

Існують спеціальні світлові прилади, які випромінюють світло, схоже на сонячне. Потужність такого світла приблизно в 20 разів більша, ніж звичайного освітлення у приміщеннях. У скандинавських країнах є спеціальні світлові кімнати, з непрямим і рівномірно розподіленим світлом.

Проте у світлової терапії є перелік побічних ефектів. Під час перших сеансів люди можуть відчувати головний біль, проблеми зі сном, дратівливість, напруження очей. Окрім того, під час прийому певних ліків світлову терапію не можна застосовувати.
У деяких випадках у пацієнтів можуть виникати суїцидальні наміри, особливо протягом перших кількох днів лікування. Тож, світлова терапія обов’язково повинна здійснюватися під наглядом лікаря.

Міф 9. Осінньої депресії не буде, якщо вживати вітамін D у добавках

Восени та взимку сонячного світла стає все менше і може виникнути дефіцит вітаміну D. Проте, якщо вживати його у добавках, то депресії можна уникнути.

Як насправді? Вчені Університету Лойола у Чикаго (США) виявили, що понад один мільярд людей має дефіцит вітаміну D. Вони стверджують, що це може спричиняти депресії та інші психічні розлади.

Найбільше піддаються ризику постраждати від дефіциту вітаміну D люди похилого віку, підлітки, люди з ожирінням та хронічними захворюваннями (наприклад, діабетом). Дослідники зазначили, що саме ці групи людей піддаються ризику впасти у депресію.

Сонячне випромінювання – один зі способів підтримувати необхідний рівень вітаміну D в організмі. Однак, на рівень поглинання сонячного світла впливають час доби, пора року та регіон проживання. Вітамін D також міститься у деяких продуктах. Наприклад,у рибі, яйцях, деяких грибах тощо.

Дослідження 2012 року в Університетській лікарні північної Норвегії довело, що низький рівень вітаміну D пов’язаний із симптомами депресії. Проте, вчені виявили, що вживання цього вітаміну у добавках не допомагає подолати депресію.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button