Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: missionlocal.org

На проміжних виборах і референдумах, які пройшли шостого листопада у каліфорнійських містах Сан-Франциско і Маунтін-В’ю, жителі проголосували за додаткове оподаткування IT-корпорацій для вирішення проблем безпритульних. Про це пише ITC.

За такі нововведення проголосували 60% жителів Сан-Франциско і майже 70% жителів Маунтін-В’ю. Податки мають піти на придбання ліжок у притулках, будівництво доступного житла, рішення транспортних питань та допомогу людям із психічними розладами.

У Маунтін-В’ю вирішили, що розмір податку залежатиме від кількості співробітників компанії, а в Сан-Франциско – від прибутку. Наприклад, компанії з річним доходом понад 50 млн доларів платитимуть 0,5% на підтримку безпритульних. Загалом у Сан-Франциско сподіваються збирати щороку 300 млн доларів.

Засновник Twitter Джек Дорсі пригрозив, що компанії доведеться переїхати з Сан-Франциско. А в офісі Google у Маунтін-В’ю поскаржились на несправедливість: оскільки ця компанія є найбільшою в окрузі, їй доведеться платити найбільше.

Серед великих підприємців є й активні прихильники нового податку. Гендиректор Salesforce.com, мільярдер Марк Беніофф витратив сім мільйонів доларів на підтримку ініціативи, попри те, що його компанії доведеться сплачувати 10 млн доларів податку.

«Недобре, коли гігантські корпорації, які заробляють мільярди, опосередковано породжують значні соціальні проблеми на місцевому рівні й водночас відмовляються їх вирішувати», – заявив він.

Зростання кількості безпритульних у містах, де розташовано великі IT-корпорації пояснюється тим, що через приплив високооплачуваних програмістів, які готові платити більше, зростають і ціни на оренду житла. Місячна оренда однокімнатної квартири в Сан-Франциско коштує щонайменше 3000 доларів. Відповідно, житло стає недоступним для тих, хто не працює в IT. За деякими дослідженнями, працівник на мінімальній зарплаті має працювати на 4,7 фултайм-роботах, щоб дозволити собі двокімнатну квартиру в агломерації.

Нагадаємо, у Лос-Анджелесі місцеві жителі також проголосували за підняття податку на продаж на 0,25% для допомоги безпритульним.

Натомість в Угорщині з проблемою безпритульних вирішили боротися за допомогою закону, який забороняє спати на вулиці.

Читайте також: Як Київ має вирішувати проблеми бездомних та до чого тут архітектура?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button