Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Києві відбуваються протести проти російської агресії у зв’язку з захопленням українських моряків і кораблів біля Азовського моря. Верховна Рада розглядатиме введення воєнного стану на території держави.

Українців просять не панікувати, але готуватись до можливих сценаріїв, що включають й воєнні зіткнення. В тому числі й мати необхідні речі на випадок екстрених ситуацій. Аби кияни були краще готові до форс-мажорів, «Хмарочос» розповідає, що обов’язково повинно бути в екстрених валізах містян.

Що таке «екстрена валіза»?

Термін «екстрена валіза» з’явився під час Корейської війни, коли американським військовим потрібно було швидко змінювати дислокацію. Спеціально для них створили комплекти необхідних речей, складених у спеціальні рюкзаки з міцної тканини. З тих пір екстрена валіза перетворилася на цивільний предмет готовності до надзвичайних ситуацій, який повинен бути у кожного, а особливо – у жителя неспокійного регіону.

Для чого це потрібно?

Екстрена валіза може знадобитися у багатьох надзвичайних ситуаціях: під час природних катаклізмів, стихійних лих, пожеж, війни тощо. Буває, що в такі моменти евакуація повинна здійснюватися негайно. Щоб не зволікати, варто завчасно скласти найнеобхідніші речі і тримати їх напоготові. Це допоможе швидко евакуюватися, знизити рівень паніки та не забути важливі речі.

Чому це важливо зараз?

Наразі в Україні нестабільна політична ситуація. Сьогодні Верховна Рада буде вирішувати, чи вводити воєнний стан в Україні через збройний напад військових кораблів РФ на українські військові катери у Керченській протоці. Протести проти дій Росії почалися відучора у Києві, Харкові та Львові.

На офіційному сайті КМДА опублікували список необхідних речей, які повинні бути у екстреній валізі.

Що входить у базовий набір?

Екстрена валіза – це міцний і зручний рюкзак об’ємом від 25 літрів, який містить необхідний індивідуальний мінімум одягу, предметів гігієни, медикаментів, інструментів, засобів індивідуального захисту та продуктів харчування.

Перш за все, необхідно правильно обрати валізу чи рюкзак. Перевага рюкзака у тому, що його можна нести на плечах менше втомлюючись та залишаючи руки вільними. Він повинен бути містким. Краще обрати рюкзак з нижнім відділом, щоб рівномірно вкласти до нього речі.

Необхідно мати копії усіх важливих документів: паспорта, автомобільних прав, документів на нерухомість, автомобіль і т.д. Їх потрібно помістити у водонепроникну упаковку. Також треба взяти фото рідних та близьких, зокрема, для того, щоб мати можливість у разі чого оголосити розшук. Документи варто укладати так, щоб їх можна було швидко дістати.

Також треба підготувати запасну суму грошей на банківській картці й у формі готівки. У екстреній валізі повинні бути дублікати ключів від будинку й машини.

Окрім того, необхідно мати засоби зв’язку для екстрених ситуацій: карту місцевості, радіоприймач та елементи живлення до нього, сигнальні засоби (свисток, фальшфаєр тощо), водонепроникні компас і годинник. Обов’язково потрібно завчасно домовитися з рідними та близькими про місце зустрічі у разі екстреної ситуації та про способи зв’язку з ними.

Також у екстрену валізу потрібно покласти ліхтарик і запасні елементи живлення до нього, сірники (бажано туристичні), запальничку, свічки, блокнот і олівець.

У нагоді стануть шнур синтетичний 4-5 мм, близько 20 м; рулон широкого скотчу, нитки та голки, багатофункціональний інструмент, що включає лезо ножа, шило, пилку, викрутку, ножиці тощо. Ніж та сокиру можна використати також і для самозахисту.

До того ж, потрібно покласти декілька пакетів для сміття об’ємом 120 літрів. Якщо їх розрізати, вони зможуть замінити намет або тент. Упаковку презервативів можна використати для захисту від вологи сірників та запальничок, у якості джгута для зупинки кровотечі тощо.

Окрім того, необхідно мати аптечку першої допомоги, де повинні бути бинти, лейкопластир, вата, йод, активоване вугілля, жарознижувальні, знеболюючі засоби, ліки від алергії, діареї, шлункової інфекції тощо.

У екстрену валізу потрібно покласти мінімальний запас одягу, зручне взуття, засоби гігієни, металевий посуд, необхідні речі для дітей.

Обов’язково потрібно поновлювати запас води та їжі. Харчі повинні бути такими, що довго зберігаються та не потребують попередньої обробки.

Що можна покласти додатково?

Якщо у валізі чи рюкзаку залишається місце, то варто покласти туди міні-палатку, поліуретановий килим, спальний мішок. Завчасно потрібно підготуватися до забезпечення потреб дітей, літніх людей та людей з інвалідністю.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button