Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото:  DW

В Німеччині біля міста Кельн побудували першу велодоріжку з сонячних панелей, яка генерує електроенергію, повідомляє DW Ukrainian.

Доріжка виготовлена зі скляної плитки,13 міліметрів завтовшки, під нею знаходяться сонячні панелі, нагрівальні елементи та сенсори руху. Розробники говорять, що доріжка може витримати вагу вантажного автомобіля. Кожен квадратний метр генерує 100 кВт/год електроенергії на рік. Цього достатньо, щоб забезпечити потреби трьох-чотирьох сімей. Електроенергію можна використовувати для освітлення самої доріжки в темний час доби.

Вона фіксує кількість велосипедів, які проїхали, і передає показники на спеціальне табло. Коли доріжка покривається кригою, вмикається обігрів для розмороження. Розробники не вказують вартість проекту, але зазначають, що він окупиться через 10-15 років.

Нагадаємо, у Варшаві встановили нові автоматичні лічильники велосипедистів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button