Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23408 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Камера для затриманих в аеропорту Ларнаки. Фото: instagram.com/julia_dychuk

Київські журналістки Юлія Дичук та Поліна Фоменкова змушені були три доби пробути в камері для затриманих в аеропорту Ларнака (Кіпр) в очікуванні зворотного рейсу після того, як на паспортному контролі їм відмовили у в’їзді в країну.

Юлія пише, що вирішила обрати для відпустки Кіпр, оскільки туди з Києва є зручне авіасполучення компанії WizzAir. Разом із подругою вона склала маршрут Ларнака – Лімассол – Пафос – Айя-Напа – Ларнака та забронювала готелі в усіх пунктах.

Першого грудня Юлія вилетіла з київського аеропорту «Жуляни», а Поліна – з Кутаїсі. Юлія прибула до Ларнаки першою, але на паспортному контролі її відмовилися пускати. За її словами, запитували, чому заброньовано так багато готелей і де готівка. Журналістка мала з собою лише банківську картку та дріб’язок на автобус.

З іншою українкою, її відвели до «кімнати допитів», а потім – до так званого центру для затриманих. Коли прилетіла Поліна, вона так само опинилася у камері.

Журналісткам повідомили, що їх відправлять до Києва найближчим рейсом – у вівторок четвертого грудня, тобто за три доби.

«Ми проводимо у камері третю добу з іще трьома дівчатами, двоє з яких прилетіли до батьків і робили це не вперше… Україна, Росія, Молдова. У всіх офіційна причина – відсутність готівки», – розповіла Юлія.

За її словами, у камері для затриманих є доступ до інтернету, воду приносять по дзвінку, годують салатами та піцою, вікон немає, на вулицю не випускають.

З 2017 року українці можуть подорожувати до Кіпру без віз за наявності біометричного паспорта. Водночас МЗС України застерігає щодо частих випадків відмов українцям у в’їзді до Кіпру.

Причинами відмови можуть бути відсутність проплаченого готелю, проплаченого зворотного авіаквитка, суми з розрахунку не менш як 50 євро на день. Якщо серед заброньованих вами готелей є такий, що розташовано на території «Північного Кіпру» (яку ООН вважає територією, окупованою Туреччиною), то у в’їзді буде однозначно відмовлено. Також вам відмовлять, якщо ви працювали «у розважальних закладах Туреччини».

МЗС наголошує, що посольство України на Кіпрі не може вплинути на рішення міграційної служби та запобігти депортації. Це рішення можна оскаржити лише в судовому порядку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button