Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects виграли конкурс на проектування двох станцій метро в норвезькому Осло, повідомляє прес-служба архітектурної студії.

Станції Fornebu Senter та Fornbuporten – перші з шести на новій гілці метрополітену, яка сполучить півострів Форнебу з центральним Осло. Станції буде розташовано біля залізничного вузла та великого торговельного центру.

Муніципалітет Осло вирішив розширити метро через значний приріст населення, який спостерігається протягом останніх 15 років.

Забудова, яка неодмінно супроводжуватиме демографічний вибух, вплине на природу, що оточує місто. Архітектори бюро Захи Хадід стверджують, що прагнули включити у проект певні елементи ландшафту. Зокрема, вхід до станції Fornebu Senter імітує лінії фіордів і слугує громадським простором.

Павільйон станції Fornebuporten, навпаки, зробили без зайвих деталей.

В інтер’єрі станцій архітектори намагалися повторити різкі атмосферні зміни у Норвегії. Освітлення на платформах змінюватиметься відповідно до природного освітлення на вулиці. Автори проекту стверджують, що такий дизайн відповідає останнім дослідженням циркадних ритмів – «внутрішнього годинника» організму.

Початок будівництва нової лінії метрополітену заплановано на 2020 рік, а закінчити хочуть до 2025 року.

Нагадаємо, у вересні мер Дніпра Борис Філатов підписав із Zaha Hadid Architects договір щодо будівництва трьох станцій метро.

Дивіться також: Відеоогляд спроектованого Захою Хадід футуристичного Центру нафти в Ер-Ріяді

Заха Хадід померла у 2016 році. Zaha Hadid Architects продовжує працювати, проектуючи у стилі засновниці.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button