Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Варіант герба Череповецького за мотивами ескіза Георгія Нарбута // medium.com/@kokokostya

Дизайнер Костянтин Череповський розробив варіант герба Києва, який відповідав би законам геральдики та історичної традиції.

Навесні 2018 року КМДА почала роботу над удосконаленням і затвержденням герба Києва. Наразі існують два варіанти герба міста – ухвалений у 1990-х роках із неправильним описом та неофіційний, створений у 2000-х.

Зображення, яке додавалося до опису герба 1995 року і яке не відповідає цьому опису

Українське геральдичне товариство дорікає, що жоден із двох варіантів не відповідає принципам європейської геральдики, а також не є історично обґрунтованим.

Неофіційний герб, яким зараз послуговується КМДА

Череповський дослідив, що довший час зображення архангела Михаїла було гербом регіона, а місто з XVI століття послуговувалося гербом із зображенням лука. У XVIII столітті на гербі почали зображати архістратига. У 1969 році Київ отримав нову емблему, на якій зображався цвіт каштану та лук.

Герб радянського Києва

Наразі КМДА послуговується ескізом Юрія Соломинського, створеним у 2000-х роках. Вірогідно, через те, що зображення 1995 року, яке фігурує в офіційній документації, оцифрували лише кілька років тому.

Череповський вирішив створити варіант, який би оминав недоліки обох наявних гербів. Слідуючи опису, затвердженому 1995 року, він додав до варіанту Соломинського фібулу, золотий кант на щиті, обладунки з зображенням сонця та зобразив на крилах «золоті смуги». Також дизайнер змінив вираз обличчя та поставу архангела. Зокрема, вирівняв ноги, які, за словами геральдистів, були дивно розставлені.

Візерунок на обладунках дизайнер підглянув у Музеї Києва. У дизайні обладунків орієнтувався на образ римського солдата. Постать, згідно з документацією, має бути розташована на «блакитному тлі давньоруського (варязького) щита». Череповський вважає, що йдеться про перевернутий краплеподібний.

Дизайнер у коментарі «Хмарочосу» розповів, що спробував запропонувати свій варіант керівнику робочої групи КМДА, але його звернення залишилося без відповіді.

Нагадаємо, радянський герб Києва розміщено на Північному мосту Києва. Торік КП «Київавтошляхміст» оголосило тендер його заміну.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button