Зроби добру справу і отримуй винагороди!
Нам як ніколи потрібна ваша підтримка. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 300 днів. За цей час ми опублікували 26334 новин та статей. Ми потребуємо вашої допомоги, щоб продовжувати якісно працювати далі. Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» та отримуйте приємні бонуси від редакції: квитки на культурні заходи в Києві, фірмовий мерч та актуальні книжки, можливість пропонувати редакції теми та багато іншого.
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Євген Клопотенко. Фото: facebook.com/evgeniy.klopotenko

Держслужба України з питань безпечності харчових продуктів затвердила збірник рецептів для шкільних їдалень, розроблений шеф-кухарем Євгеном Клопотенком.

«Всі 110 рецептів – перевірені, ухвалені та офіційні. Тепер за ними можуть готувати у будь-якій школі України», – пише Клопотенко.

Нині в українських школах послуговуються рецептурним збірником, виданим 1957 року і востаннє редагованим у 1991 році. За словами Клопотенка, у ті часи головними критеріями були калорійність, енергетична цінність.

«Наприклад, манка – не корисний, але дешевий, простий і калорійний продукт. Впродовж півстоліття для дітей готують за тими ж технологіями: подають манку з грудками і кип’яченою сметаною, або гливкий гуляш», – розповідає він.

Страви для нового шкільного меню, приготовані під час тестування. Фото: facebook.com/nsf.cult.food

Натомість шеф-кухар пропонує привабливіші для дітей рецепти, наприклад, рибні фрикадельки з імбирним соусом, чай масала, картопляно-морквяне пюре, нагетси з соусом каркаде. Рецептом останніх він ділиться в ефірі 1+1.

«Нове шкільне харчування – то не просто інші страви. Це спосіб навчити людину харчуватися по-іншому. Показати, що м’ята у салатах крута. Що селера та сирий гарбуз – то нормально і дуже смачно. Що ягідні соуси – вони неймовірні разом з м’ясом», – розповідає він.

Одна зі страв за рецептом Клопотенка. Фото: facebook.com/nsf.cult.food

Клопотенко запустив проект «Нове шкільне харчування – CultFood» у 2016 році. Він покликаний змінити харчування в українських шкільних їдальнях. Фонд «Ашан для молоді» надав на цей проект ґрант у розмірі 314 тисячі гривень.

Під час розробки рецептів команда проекту опитала понад 1500 школярів у Дніпровському району Києва. У листопаді меню тестували у трьох школах – для 1150 учнів щодня протягом двох тижнів. Тут розписано страви, які входили до меню, та їхню вартість. Наприклад, на сніданок у початковій школі 148 подавали: курячі нагетси під соусом каркаде; картопляне пюре; салат із свіжих яблук та гарбуза; яблучний сік. Такий сніданок коштував 15 грн для міського бюджету; обід за кошти батьків – 25 грн.

Під час тестування меню в одній зі шкіл. Фото: facebook.com/nsf.cult.food

Новий рецептурний збірник опублікують у лютому. Він буде у загальному доступі. Також зроблять гіди для кухарів – текстові і відеоінструкції.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button